BRITANCI OTKRILI

Rusija želi prodati državni dug stranim zemljama i tako finansirati rat

Investitori bi tim potezom neindirektno finansirali rusku invaziju na Ukrajinu

Printscreen

D. H.

6.4.2023

Britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini navodi kako je 28. marta 2023. ruski premijer Mihail Mišustin rekao da se radi na procesu prodaje dijela ruskog državnog duga u stranim valutama.

Taj je potez gotovo sigurno pokazatelj da Rusija očekuje vanjsku finansijsku podršku stranih država koje smatra "prijateljskim", navodi Ministarstvo. Nakon završetka procesa, ulagači iz drugih zemalja moći će kupiti ruski državni dug i tako finansirati neke od budućih budžetskih manjaka Ruske Federacije.

Investitori bi tim potezom indirektno finansirali rusku invaziju na Ukrajinu. Posljednjih mjeseci su ruske banke bile glavni subjekt koji je otkupljivao državni dug. Međutim, pitanje je koliko će moći u budućnosti na taj način finansirati ruske budžetske deficite.

Ruski funkcioneri vjerovatno vide prodaju vanjskog duga kao jedan od načina za popunjavanje rupa u finansijama za vrijeme invazije na Ukrajinu. Ostaje upitno hoće li uistinu moći provesti taj plan, piše Ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.