SASTANAK DANAS

Putin: Posjeta Đinpinga potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva

Imamo velika očekivanja od predstojećih pregovora, kazao je Putin

Putin i Đinping tokom ranijeg susreta. Twitter

A. O.

20.3.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ova zemlja zahvalna za kinesko "dobro uravnoteženo" stajalište o ratu u Ukrajini, uoči planirane današnje posjete Moskvi kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinpinga).

Putin je kazao dao posjeta Đinpinga ponovo potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva".

- Imamo velika očekivanja od predstojećih pregovora - kazao je Putin, dodajući da čvrsto prijateljstvo između ove dvije zemlje stalno jača.

Suprotstavljanje prijetnjama

Peking i Moskva koordiniraju svoja vanjskopolitička stajališta kako bi se "suprotstavili zajedničkim prijetnjama", dodaje Putin.

Kasnije je rekao da nastojanja SAD da odvrate Rusiju i Kinu postaju sve žešća i agresivnija. Govoreći o sukobu, rekao je da Rusija cijeni ono što on naziva "dobro uravnoteženim stavom" koji je usvojila Kina.

- Pozdravljamo spremnost Kine da da značajan doprinos rješavanju krize - rekao je ruski predsjednik.

Ukidanje sankcija

Naglašava da je Moskva zabrinuta zbog neodgovornih i opasnih radnji koje ugrožavaju nuklearnu sigurnost te pozvao na ukidanje sankcija.

Rusija je "otvorena za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize", navodi Putin, ali ponavlja da ne može biti razgovora o mirovnom procesu bez uzimanja u obzir "geopolitičke stvarnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.