OGLASILI SE IZ SAD

Rusija zaprijetila američkoj ambasadi u Moskvi

Američki diplomati uključeni u ono što je Moskva nazvala subverzivnim aktivnostima, bit će protjerani

Ambasada SAD u Moskvi. Twitter

A. O.

8.2.2023

Rusija je zaprijetila ambasadi SAD u Moskvi da će protjerati njihovog diplomatu, zatraživši od ambasade da ne širi ono što Kremlj smatra lažnim vijestima o ruskoj takozvanoj „vojnoj operaciji“ u Ukrajini.

Upozorenje je uključivalo direktnu poruku Lini Trejsi (Lynne Tracy), novoj američkoj ambasadorici u Moskvi, objavili su mediji, pozivajući se na visoki izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova koji je rekao da je Trejsi rečeno da se mora strogo pridržavati ruskog zakona kada daje bilo kakve izjave o ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Američki diplomati uključeni u ono što je Moskva nazvala subverzivnim aktivnostima, bit će protjerani.

Diplomatska prepiska

Portparol američkog Stejt Departmenta (State) potvrdio je da je američka ambasada primila diplomatsku notu od ruskog ministarstva vanjskih poslova, ali je rekao da je opća politika ministarstva da ne komentariše diplomatsku prepisku.

Rusija je "diskreditaciju" svojih oružanih snaga proglasila zločinom za koji je predviđena kazna do pet godina zatvora, dok optužba za svjesno širenje "lažnih informacija" o vojsci nosi maksimalnu kaznu od 15 godina. Trejsi je u Moskvu stigla prošli mjesec.

Treći paket

- Treći paket pomoći Poljska će poslati u bliskoj budućnosti. Radi se o opremi koja je potrebna za obnovu energetske infrastrukture - rekao je Piotr Vavrzik (Wawrzyk), zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova.

Vavrzik je izjavio da poljske energetske kompanije organiziraju isporuku opreme.

Ubrzo će se obilježit prva godišnjica odluke predsjednika Vladimira Putina da pošalje hiljade vojnika u Ukrajinu u, kako on kaže, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Podsjetimo, rat u Ukrajini je počeo 24. februara prošle godine i idalje traje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.