PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Riši Sunak naredio reviziju utrošenih sredstava za potrebe rata u Ukrajini

Predsjednik Zelenski je osjetio šta se događa, rekao je izvor za BBC

Riši Sunak. LEON NEAL/POOL PHOTO VIA AP

A. O.

17.12.2022

Procjenu napretka rata u Ukrajini zatražio je premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi). Ipak, visoki službenici strahuju da premijer možda ima pretjerano oprezan pristup dok rat ulazi u ključnu fazu. 

Ured premijera insistira na tome da Sunak snažno podržava Ukrajinu.


Prvo putovanje

Sunak je u tweetu naveo da je Velika Britanija bila uz Ukrajinu od samog početka, tokom prošlomjesečne posjete toj zemlji, njegovog prvog inostranog putovanja kao premijera.

Izvor iz Dauning Strita (Downing Streeta) dodao je da nije istina da je Sunak bio pretjerano oprezan i da je "podrška britanske vlade Ukrajini nepokolebljiva". Međutim, zahtjev je izazvao uzbunu u nekim krugovima jer vojni komandanti kažu da bi se isporuke oružja Ukrajini mogle pokazati odlučujućim u zimskim mjesecima koji dolaze.

Izvor iz vlade je rekao za BBC da je revizija, poznata kao procjena temeljena na podacima, osmišljena kako bi se procijenio napredak rata i značaj vojnog doprinosa Velike Britanije Ukrajini.


Pojačana odlučnost

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) ohrabruje Sunaka da zadrži snažnu vojnu pordšku svojoj zemlji.

- Predsjednik Zelenski je osjetio šta se događa. Dakle, razgovarao je s Rišijem. Pokušava ga inspirirati, govoreći da je Britanija veliki osloboditelj, veliki borac - kazao je izvor za BBC.

Jedini način, kažu oni, da jedna strana napreduje jest značajno povećanje opskrbe oružjem. Rusija je praktično ostala bez zaliha. Ukrajina se jedino može opskrbiti oružjem uz pomoć SAD-a i glavnih vojnih sila u Evropi, predvođenih Velikom Britanijom.

Postoje određeni strahovi da bi Sunak mogao na kraju potaknuti oprez američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Bidena).

- Pojačali smo odlučnost SAD-a na svim nivoima, pritisak s naše strane, ali uvijek prijateljski. Ne želimo da Riši pojača Bajdenov oprez. Želimo da gura na način na koji je to učinio Boris - kazao je izvor iz vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.