NEURALINK

Medicinska kompanija Ilona Maska pod istragom zbog potencijalnog kršenja dobrobiti životinja

Mask i ostatak vodstva Neuralinka nije želio komentirati optužbe

Mask: Općenito, jednostavno se ne krećemo dovoljno brzo. twitter

A. O.

6.12.2022

Medicinska kompanija Neuralink, koju je osnovao Ilon Mask (Elon Musk), nalazi se pod istragom zbog potencijalnog kršenja dobrobiti životinja. 

Zaposlenici Neuralinka su iznijeli interne pritužbe, tvrdeći da je užurbano provođenje pokusa na životinjama uzrokovalo nepotrebnu patnju i smrt.

Novinska agencija Reuters je dobila uvid u zapise koji navode da je od 2018. godine zbog provedbe pokusa umrlo 280 ovaca, svinja i majmuna. 


Moždani implant

Inače, Neuralink pokušava razviti moždani implantat koji bi trebao pomoći paraliziranim ljudima da ponovno hodaju i izliječiti druge neurološke probleme, prenosi Sky News.

Uposlenici kompanije u pritužbama tvrde da je Mask vršio pritisak da se ubrza razvoj, što je dovelo do neuspješnih eksperimenata koje je potrebno ponoviti. 

Mask je ranije ove godine navodno poslao uposlenicima članak o švicarskim istraživačima koji su razvili električni implantat koji je pomogao čovjeku da ponovno hoda.

- Općenito, jednostavno se ne krećemo dovoljno brzo. To me izluđuje - poručio je navodno svojim uposlenicama. 

Reuters također tvrdi da je Mask u nekoliko navrata rekao zaposlenicima da bi se trebali ponašati kao da imaju bombu privezanu za glavu, kako bi ih natjerao da ubrzaju svoj rad.


Ukupan broj smrtnih slučajeva

Ukupan broj smrtnih slučajeva životinja ne znači nužno da Neuralink krši propise ili standardne istraživačke prakse. Brojne kompanije rutinski koriste životinje u eksperimentima kako bi unaprijedile zdravstvenu zaštitu ljudi, istovremeno se suočavajući s finansijskim pritiskom da što brže plasiraju proizvode na tržište, piše Reuters.

Životinje se obično ubijaju nakon završetka pokusa, najčešće kako bi se mogle pregledati post mortem u svrhu istraživanja. Međutim, sadašnji i bivši zaposlenici Neuralinka kažu da je broj smrtnih slučajeva životinja u toj kompaniji veći nego što bi trebao biti.

Ipak, dio zaposlenika s kojima je razgovarao Reuters tvrde da je kompanija dobro postupala sa životinjama u poređenju s drugim istraživačkim ustanovama. Jedan bivši zaposlenik Neuralinka ističe kako je Mask rekao da ne voli koristiti životinje za istraživanje, te želi biti siguran da su one "najsretnije životinje" dok su žive. Mask i ostatak vodstva Neuralinka nije želio komentirati optužbe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.