NA SVOM NALOGU

Mask pitao korisnike Twittera da li treba pomilovati Asanža i Snoudena: Postavio anketu sa opcijama da ili ne

Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu. Pitam da li treba pomilovati Asanža i Snoudena, naveo je Mask

Mask: Ponudio dvije opcije "da ili ne". PRINTSCREEN / TWITTER

Piše: E. A.

4.12.2022

Ilon Mask (Elon Musk), Američki milijarder i vlasnik Twittera, postavio je anketu na svom nalogu u kojoj pita korisnike ove društvene mreže da li treba pomilovati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (Julian Assange) i bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena (Edward Joseph Snowden).

- Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu. Pitam da li treba pomilovati Asanža i Snoudena - naveo je Mask i ponudio dvije opcije "da ili ne".

Asanžu u SAD prijeti 175 godina zatvora zbog optužbi za objavljivanje poverljivih informacija, a nalazi se u strogo čuvanom zatvoru u Velikoj Britaniji, Belmaršu.

New York Times, Guardian, Times, Mond i El Pais, pozvali su vladu SAD da odbaci optužbe protiv Asanža zbog puštanje u javnost poverljivih informacija, a Asanž je nedavno podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog moguće ekstradicije iz Velike Britanije u SAD.

Snouden izašao u javnost 2013. godine sa informacijama o metodama elektronskog nadgledanja američkih obavještajnih agencija, uključujući i nelegalno prisluškivanje razgovora stranih lidera. Nakon što je pobjegao iz SAD, zatražio je azil u nekoliko zemalja,  pa čak i u Rusiji, a prvog avgusta 2014. godine dobio je dozvolu za boravak od Moskve, a ove sedmice i pasoš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.