SPREMAN JE "RATOVATI"

Mask se zamjerio Appleu: Tvrdi da je dobio prijetnje da će Twitter biti ukinuti sa App Storea

Apple se uglavnom prestao oglašavati na Twitteru, rekao je Mask

Ilon Mask, šef Twittera. TWITTER

A. O.

29.11.2022

Osnivač Tesle i šef Twittera Ilon Mask (Elon Musk) optužio je kompaniju Apple da je prijetio da će blokirati Twitter u svojoj trgovini aplikacija.

Međutim, nije rekao zašto u seriji tweetova u ponedjeljak u kojima se također navodi da je proizvođač iPhonea prestao oglašavati na ovoj društvenoj mreži.

Mask smatra da Apple vrši pritisak na Twitter zbog zahtjeva za moderiranje sadržaja.


Nije bilo odgovora

Apple je ranije uklonio aplikacije Parler i Gab. Ipak, akcija ne bi bila neobična, jer je kompanija rutinski provodila svoja pravila.

Parler, koji je popularan među američkim konzervativcima, Apple je vratio 2021. godine nakon što je aplikacija ažurirala svoj sadržaj i praksu moderiranja, rekle su tada kompanije.

- Apple se uglavnom prestao oglašavati na Twitteru. Mrze li slobodu govora u Americi - pitao je Mask.

Kasnije je označio Twitter račun glavnog izvršnog direktora Applea Tima Cooka u drugom tvitu, pitajući ga "što se ovdje događa?" Apple nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.


Nema plaćanja provizije

Profesor na Pravnom univerzitetu u Čikagu (Chicagu) Randal Piker (Picker) izjavio je da mu nije bilo jasno koliko je daleko ta ideja interno otišla u prehrambenom lancu Applea.

- I bez da to znam, nije jasno koliko ozbiljno uzeti bilo što od ovoga - izjavio je Piker. 

Najvrednija kompanija na svijetu potrošila je procijenjenih 131.600 dolara na oglase na Twitteru između 10. i 16. novembra, što je pad od 220.800 dolara u odnosu na period od 16. do 22. oktobra, sedmicu prije nego što je Mask sklopio posao s Twitterom, prema kompaniji za mjerenje oglasa Pathmatics.

Među spiskom pritužbi koje je Mask tvitao bila je i do 30 posto naknada koju Apple naplaćuje programerima softvera za kupovinu unutar aplikacije, a Mask je objavio meme u kojem sugerira da je spreman "ratovati" s Appleom umjesto plaćanja provizije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.