SMETAJU MU I DŽAMIJE

Europarlamentarac napravio skandal: Kosovsku vladu nazvao "produžetkom albanske mafije i islamizirane albanske države"

Bala je odgovorio pozivajući Evropski parlament da "hitno osudi ove neodgovorne izjave i poduzme disciplinske i pravne mjere" protiv Beja "zbog mržnje te etničke i vjerske diskriminacije"

Nikolas Bej. TWITTER

S. S.

5.11.2022

Šef albanske delegacije u Evropskom parlamentu Talant Bala (Taulant Balla) osudio je izjave francuskog zastupnika Nikolasa Beja (Nicolasa Baya) protiv albanskog naroda i pozvao na disciplinske mjere.

Tokom posjete Kosovu prošlog vikenda, krajnje desničarski zastupnik u Evropskom parlamentu nazvao je kosovsku vladu "produžetkom albanske mafije i islamizirane albanske države".

Neodgovorne izjave

Također je rekao da je "Prizren, evropski grad i bivši grad kraljeva Srbije, danas okupiran od strane muslimanskih Albanaca. U ovoj zemlji Evrope crkve su zamijenjene džamijama. U međuvremenu, Zapad je pogledao na drugu stranu. Kosovo je srce srpskog naroda. To je historijska kolijevka Srbije. Budućnost naše civilizacije je u pitanju ovdje, u Prizrenu - poručio je.

Bala je odgovorio pozivajući Evropski parlament da "hitno osudi ove neodgovorne izjave i poduzme disciplinske i pravne mjere" protiv Beja "zbog mržnje te etničke i vjerske diskriminacije".

Propisi portiv rasizma i diskriminacije

Dodao je da su Evropska komisija i Evropski parlament potpisali propise protiv rasizma i diskriminacije te da stoga treba poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštivanje pravila. Dodao je da se Bej finansira ruskim novcem kako bi zauzeo takav stav.

Bej je prethodno bio član francuske Nacionalne fronte pod Marin Le Pen, a sada je potpredsjednik Reconquetea, koji vodi Erik Zemur (Eric Zemmour).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.