NOVI PROBLEMI ZA MASKA

Uposlenici tuže Twitter zbog kršenja Zakona o radu

U kolektivnoj tužbi navodi se da Twitter krši savezni Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika pošto je već otpustio dio zaposlenih

Ilon Mask: Putem e-maila otpušta radnike. AP

S. S.

4.11.2022

Uposlenici Twittera su podnijeli kolektivnu tužbu protiv kompanije nakon što ih je novi vlasnik te društvene mreže, Ilon Mask (Elon Musk), obavijestio u dopisu putem e-maila da slijede otkazi.

Dio zaposlenih u Twitteru je u noći na petak po američkom vremenu počeo da objavljuje na platformi da su njihovi nalozi na službenom e-mailu bili zatvoreni prije planiranog obavještenja o otpuštanju, navodi CNN.

Mora obavijestiti 60 dana unaprijed

Neki su također podijelili plava srca i pozdravne emotikone koji ilustruju odlazak iz kompanije.

U kolektivnoj tužbi navodi se da Twitter krši savezni Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika pošto je već otpustio dio zaposlenih.

Twitter je zapošljavao gotovo 7.500 ljudi prije Maskovog preuzimanja kompanije.

Ovaj zakon nalaže da poslodavac koji ima više od 100 zaposlenih mora dostaviti pismeno obavještenje 60 dana unaprijed prije masovnog otpuštanja "koje pogađa 50 ili više zaposlenih na jednoj lokaciji zaposlenja".

Masovna otpuštanja

- Ilon Mask, najbogatiji čovjek na svijetu, jasno je stavio do znanja da smatra kako je poštovanje saveznih zakona o radu "trivijalno". Podnijeli smo federalnu tužbu kako bismo osigurali da se utvrdi krivica Twittera prema našim zakonima i kako bismo spriječili zaposlene u Twitteru da nesvjesno potpišu da se odriču svoja prava - rekla je za CNN advokatica Šenon Lis Riordan, podnosnilac tužbe.

Američki milijarder je svoj mandat u Twitteru počeo otpuštanjem generalnog direktora Paraga Agravala (Agrawal) i još dva izvršna direktora.

Za manje od sedmice otkako je kupio kompaniju, izgleda da je njen rukovodni tim gotovo u potpunosti "očišćen", što putem otkaza, što davanjem ostavki. Mask je također raspustio doskorašnji upravni odbor Twittera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.