OBJAVIO USLOVE

Peskov: Rusija je spremna pregovarati o miru u Ukrajini, ali samo ako će biti uključeni Amerikanci

Želimo da Sjedinjene Američke Države saslušaju našu zabrinutost, odnosno želju da se vratimo u stanje tokom decembra, istakao je glasnogovornik Kremlja

Dmitrij Peskov. AP

H. J. I.

30.10.2022

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako je Rusija spremna pregovarati o mirovnom sporazumu s Ukrajinom, ali samo ako će u cijeli proces biti uključeni i Amerikanci.

Prema riječima Peskova, Rusija ima jedan uslov kada je riječ o pregovorima i on se odnosi na to da Sjedinjene Američke Države prihvate ruska razmišljanja o sigurnosnim uvjetima koji su postavljeni zapadnim državama u decembru 2021. godine.

- Želimo da Sjedinjene Američke Države saslušaju našu zabrinutost, odnosno želju da se vratimo u stanje tokom decembra i da kažu: "Ono što Rusi nude možda nam svima ne odgovara, ali možda se ipak isplati da sjednemo za pregovarački stol". U ovom slučaju, mislim na nacrte dokumenata koji su dostavljeni Briselu i Vašingtonu 2021. godine - rekao je Peskov.

Iako je prirodno očekivati kako o ratu trebaju pregovarati Ukrajina i Rusija, Peskov ističe kako je s Kijevom nemoguće pregovarati, te da se pregovori moraju organizovati na relaciji Vašington - Moskva.

- Očigledno, odluke pripadaju Vašingtonu. Nemoguće je razgovarati o nečemu s Kijevom. U Kijevu se nalazi legitimni predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Moguće je postići neke dogovore s njim ukoliko uzmemo iskustva iz marta, ali ti dogovori ništa ne vrijede, jer se po nalogu izvana mogu otkazati - poručio je Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.