NELOJALNA KONKURENCIJA

Politico: Šolc i Makron prijete trgovinskom osvetom Bajdenu

Nedavno potpisani američki zakon potiče potrošače da kupuju američko i kada biraju električno vozilo, što je posebno naljutilo velike automobilske industrije iz Francuske i Njemačke

Makron i Šolc: Gotovo tri i pol sata razgovarali uz ribu, vino i šampanjac. Twitter

E. Ć. / Politico

28.10.2022

Uprkos tome što se javno razilaze u pitanjima energije i odbrane, njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) slažu se da Evropa treba uzvratiti udarac SAD zbog nelojalne konkurencije, piše "Politico".

Šolc i Makron su razgovarali u srijedu u Parizu gotovo tri i pol sata uz ribu, vino i šampanjac. Tom prilikom složili su se da nedavna objava Vašingtona o isplati državnih subvencija kompanijama koje će prebaciti proizvodnju u SAD narušava princip slobodnog tržišta, navodi Politico pozivajući se na osobe upoznate s razgovorima. 


Poruka s pariškog ručka

Francuska i Njemačka žele da se tim problemom pozabavi Evropska unija. Oba su se lidera složila da EU ne može ostati po strani ako Vašington ne promijeni Zakon o smanjenju inflacije, koji nudi manji porez i energetske olakšice za kompanije koje ulažu na tlu SAD.

Naime, nedavno potpisani američki zakon potiče potrošače da kupuju američko i kada biraju električno vozilo, što je posebno naljutilo velike automobilske industrije iz Francuske i Njemačke.

Poruka s pariškog ručka glasi: ako se SAD ne suzdrži, EU će morati uzvratiti udarac.

- EU će morati donijeti programe poticaja za kompanije kako bi se izbjegla nepoštena konkurencija ili gubitak ulaganja - složili su se Šolc i Makron. Tim bi se potezom riskirao trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše Politico.

Makron je prvi s tim izašao u javnost. U srijedu navečer u intervjuu za TV kanal France 2 francuski je predsjednik oštro upozorio kako je potreban zakon "Kupujmo evropsko" po uzoru na Amerikance.

 - Moramo rezervirati subvencije za evropske proizvođače. Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koji štiti svoju industriju i Evropu koja je otvorena kuća - kritikovao je Makron.


Trgovinski rat

Berlin je tradicionalno manje spreman na trgovinski spor sa SAD-, ali u ovom slučaju podupire francuski stav, piše Politico. Šolc se slaže da će EU morati pokrenuti protivmjere ako Vašington ne promijeni odluku. Ranije ovog mjeseca Šolc je izjavio da će Evropa morati "dublje" razgovarati sa SAD o američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Međutim, Šolc i Makron prvo žele pokušati pregovarati s Vašingtonom. Na sastanku predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen) i zamjenika američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Majka Pajla (Mike Pyle) u utorak formirana je radna grupa koja će se sastati na videokonferenciji krajem iduće sedmice. 

Ministri trgovine EU okupit će se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Pragu, kojem bi trebala prisustvovati i američka izaslanica za trgovinu Katherine Tai.

Evropska komisija sa zabrinutošću gleda na Makronov prijedlog koji evocira protekcionističke tendencije protiv kojih se Brisel već dugo nastoji boriti.

- Svaka mjera koju poduzmemo mora biti u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije - rekao je zvaničnik Komisije. Evropa i SAD trebaju riješiti razlike razgovorima i ne ulaziti u trgovinski rat po principu milo za drago, što smo doživjeli pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), upozorava izvor Politica.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.