NEĆE OTIĆI PRAZNIH RUKU

Nesuđeni izvršni direktor Twittera: Kako je Mask ismijavao Agravala, ni prijatelj Dorsi nije mogao da ih pomiri

Mask je ranije optužio prethodno rukovodstvo da su njega i investitore obmanuli o broju lažnih naloga na platformi

Parag Agraval. Tanjug / AP

H. J. I.

28.10.2022

Američki milijarder Ilon Mask (Elon Musk) je zvanično postao vlasnik društvene mreže Twitter, nakon višemjesečnih pregovora sa akcionarima. Mask je nakon preuzimanja kompanije otpustio nekoliko rukovodećih ljudi u kompaniji i najavio dodatne otkaze.

Među otpuštenima je izvršni direktor Twittera Parag Agraval, finansijski direktor Ned Segal i šefica pravnih poslova i politike Vidzaja Gadea.

Mask je ranije optužio prethodno rukovodstvo da su njega i investitore obmanuli o broju lažnih naloga na platformi.


Mask novi izvršni direktor Twittera

Sada, Mask planira da postane i izvršni direktor Twittera, pored vođenja Tesle i Space X-a.

Sada već odlazeći izvršni direktor Parag Agraval je stupio na funkciju generalnog direktora u novembru, kada je suosnivač Džek Dorsi neočekivano dao ostavku. Agraval je bio u Twitteru skoro deceniju, posljednji put kao glavni tehnološki direktor, ali je njegov rad na mjestu generalnog direktora brzo poremećen Maskovim dolaskom kada je postao glavni akcionar i sve glasniji antagonista trenutnog rukovodstva.

Nakon što se Mask pojavio, postalo je jasno da Agraval vjerovatno neće zadržati posao.

- Nemam povjerenja u menadžment - rekao je Mask u jednom ranom podnesku o ugovoru, a dvojica izvršnih direktora su razmijenili javne napade. U maju je Mask odgovorio na Agravalovu objavu na Twitteru i "branio" korisnike tako što je tvitovao emotikone.

Tekstualne poruke objavljene tokom tužbe pokazuju da su njih dvojica imali spornu razmjenu na početku procesa dogovora nakon što je Mask pitao svoje pratioce da li Twitter "umire".


Agraval neće otići praznih ruku

Agraval se suočio s njim putem teksta.

- Slobodni ste da tvitujete "Da li Twititer umire?" ili bilo šta drugo o Twitteru, ali moja je odgovornost da vam kažem da mi to ne pomaže da Twitter bude bolji u trenutnom kontekstu - napisao je 9. aprila.

Mask je uzvratio:

- Šta ste uradili ove sedmice? Ne pridružujem se odboru, ovo je gubljenje vremena.

Sledeće sedmice, Mask je ismijavao Agravala jer je bio na odmoru na Havajima tokom pregovora o ugovoru. 

- Zar ne bi trebalo da bude u ratnoj sobi baš sada?!?” Da li se računaju povremeni Zoom pozivi dok pijete voćne koktele u For Sizonu? -odgovorio je Mask.

Napori bivšeg generalnog direktora Twittera Džeka Dorsija da pomiri Maska, dugogodišnjeg Dorsijevog prijatelja, i Agravala nakon što je dogovor objavljen, također su neslavno završili. 

- Bar je postalo jasno da ne možete da radite zajedno - poručio je Dorsi Masku nakon grupnog poziva. 

- To je jasno.

Agraval neće otići praznih ruku. Kao dio ugovora, izvršnom direktoru će pripasti 100 posto nagrada za kapital, prema podnesku. Istraživačka firma Ekvilar je procijenila da to znači da će zaraditi oko 42 miliona dolara, prenio je Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.