JUTARNJI IZVJEŠTAJ

Britanci tvrde: Neobična izjava ruskog generala sugerira veliko povlačenje kod Hersona

Ključni izazov svake takozvane "ruske operacije" povlačenja bio bi izvlačenje trupa i njihove opreme preko rijeke široke 1.000 metara u dobrom stanju

Sergej Surovikin. TWITTER

A. O.

20.10.2022

Nedavno imenovani komandant ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, 18. oktobra 2022. rekao je ruskim medijima da je "nastala teška situacija" u oblasti Hersona.

Podržao je ranije najavljene planove okupacionih vlasti o evakuaciji civilnog stanovništva, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Twitteru. 

Kao generalnog operativnog komandanta, Surovikinova objava u kojoj se naglašavaju negativne vijesti o takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji" je vrlo neobična.

To vjerovatno ukazuje da ruske vlasti ozbiljno razmišljaju o velikom povlačenju svojih snaga iz područja zapadno od rijeke Dnjepar.

Ključni izazov svake takozvane  "ruske operacije" povlačenja bio bi izvlačenje trupa i njihove opreme preko rijeke široke 1.000 metara u dobrom stanju.

S obzirom na to da su svi trajni mostovi ozbiljno oštećeni, Rusija bi se vrlo vjerovatno u velikoj mjeri oslanjala na privremeni most od teglenice koji je dovršen u blizini Hersona posljednjih dana, i vojne pontonske trajektne jedinice, koje i dalje rade na nekoliko lokacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.