U SUDSKIM DOKUMENTIMA

Twitter tvrdi: Ilon Mask pod federalnom istragom

Ako se dogovor ne sklopi do tada, suđenje će biti određeno za novembar

Ilon Mask. AP

A. O.

14.10.2022

Američke federalne vlasti istražuju milijardera i osnivača Tesle Ilona Maska (Elona Muska) zbog njegovog ugovora o preuzimanju kompanije Twitter vrijednog 44 milijarde dolara, objavila je kompanija u sudskom podnesku.

Iako u podnesku stoji da je Mask pod istragom, nije navedeno što je točan fokus istrage i koja je savezna tijela provode, piše Reuters.

Twitter, koji je tužio Maska u julu kako bi ga prisilio da sklopi ugovor, rekao je da su se odvjetnici izvršnog direktora Tesle pozvali na "istražnu povjerljivost" kada su odbili predati dokumente koje su tražili.


Sudski podnesak

Ljetos su Maskovi odvjetnici dali "dnevnik privilegija" identificirajući dokumente koji se trebaju zadržati, objavio je Twitter. Dnevnik se pozivao na mailove od 13. maja upućene američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) i prezentaciju poslanu Saveznoj komisiji za trgovinu (FTC).

Sudski podnesak, u kojem se od sutkinje iz Delavera (Delawarea) Ketlin MekKormik (Kathaleen McCormick) traži da naredi Maskovim advokatima da dostave dokumente, predan je sudu 6. oktobra. To je bilo istog dana kada je sutkinja pauzirala parnicu između Maska i Twittera nakon što je milijarder promijenio smjer te rekao da će nastaviti s dogovorom.

Aleks Spiro (Alex), Maskov advokat, rekao je za Reuters da je Twitterova prijava sudu bila "pogrešno usmjeravanje" i ustvrdio da je "rukovodstvo Twittera pod saveznom istragom". 

Bez komentara

Twitter je odbio komentirati Spirovu izjavu. Također je odbio komentirati Reutersove upite o istragama Maska.

SEC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, a FTC je odbio komentirati. SEC je doveo u pitanje Maskove komentare o akviziciji Twittera, uključujući i to je li udio od devet posto kasno objavljen i zašto je to pokazalo da je namjeravao biti pasivni dioničar.

Mask je kasnije naznačio da je bio aktivni investitor.

Sutkinja MekKormik je Masku dala rok do 28. oktobra da zaključi akviziciju. Ako se dogovor ne sklopi do tada, suđenje će biti određeno za novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.