VELIKE BORBE

U ruskom napadu u Zaporožju ubijeno 17 ljudi

Ruske snage već neko vrijeme pokušavaju osvojiti Bahmut, na glavnoj cesti između Slovianska i Kramatorska u Donbasu, regiji koju Rusija svojata, ali je još nije u potpunosti osvojila

Razoreni Bahmut. AP Photo / Andriy Andriyenko

S. S.

9.10.2022

Ukrajinske snage vode žestoke borbe u važnom istočnom gradu Bahmutu koji Rusi pokušavaju zauzeti, objavio je kasno u subotu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Iako su ukrajinske snage oslobodile hiljade kvadratnih kilometara teritorija u nedavnim ofanzivama na jugu i istoku, ukrajinski dužnosnici oprezno kažu da će napredak vjerovatno biti sporiji kad naiđu na odlučniji otpor.

Ruske snage već neko vrijeme pokušavaju osvojiti Bahmut, na glavnoj cesti između Slovianska i Kramatorska u Donbasu, regiji koju Rusija svojata, ali je još nije u potpunosti osvojila.

Oko 125 kilometara od elektrane

- Držimo položaje u Donbasu, posebnu u Bahmutu, gdje je sad vrlo, vrlo teško. Teške borbe se vode - rekao je Zelenski u videoporuci.

Ponovio je poziv zapadnim saveznicima da pošalju više protivzračnih sistema jer Rusi nastavljaju projektilima gađati ukrajinske gradove i koriste se iranskim dronovima.

U granatiranju Zaporožja na jugoistoku zemlje u noći na nedjelju poginulo je najmanje 17 ljudi, rekao je lokalni dužnosnik.

Napad se dogodilo oko 125 km od nuklearne elektrane, dodao je.

A u subotu navečer objavljene su satelitske snimke na kojima se vide oštećenja na Kerčkom mostu koja su nastala nakon snažne eksplozije u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavljanje struje i plina poluotoku.

Eksplozija na mostu

Eksplozija na Kerčkom mostu urušila je dionicu mosta, šteta je velika i jedan dio djelimično se urušio u vodu.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje sam Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion.

Kerčki most važna je opskrbna ruta za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Slucki opisao je eksploziju na mostu kao "teroristički čin" i upozorio na "neizbježne posljedice".

- Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.