INFORMACIJE IZ UKRAJINE

Zbog novog granatiranja nuklearna elektrana Zaporožje ostala bez struje

Veza je prekinuta oko jedan sat poslije ponoći po mjesnom vremenu

Ruske trupe kontroliraju elektranu. Anadolija

Piše: A. K.

8.10.2022

Zbog novog granatiranja ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje ostala je bez posljednjeg izvora vanjskog električnog napajanja i sada se koristi pomoćnim generatorima, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Elektrana koju je Rusija zauzela i proglasila svojim vlasništvom "struju potrebnu za hlađenje reaktora i za druge funkcije važne za sigurnost elektrane i za nuklearnu sigurnost" dobiva isključivo zahvaljujući dizelskim generatorima, dodaje UN-ova agencija u saopćenju.

- Veza je prekinuta oko jedan sat poslije ponoći po mjesnom vremenu - dodaje IAEA, koja kaže da se oslanja na "službene informacije koje dolaze od Ukrajine" i na "izvješća svog tima" od četiri stručnjaka koji su u toj najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.


- Nastavak granatiranja u kojem je pogođen jedini izvor vanjskog napajanja elektrane krajnje je neodgovoran čin - kazao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grosi (Grossi).

Ukrajinski operater Energoatom rano jutros je napisao na Telegramu da je "posljednja crta napajanja oštećena i prekinuta" zbog ruskog granatiranja. Premda šest reaktora ne radi, struja im je potrebna za glavne funkcije sigurnosti i nuklearne sigurnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.