STATUS ZAMJENE MONARHA

Kralj Čarls želi novi zakon: On bi donio velike promjene kraljevskoj porodici

Taj status im daje ovlasti da obavljaju većinu službenih dužnosti

Kralj Čarls. AGENCIJE

A. O.

20.9.2022

Kralj Čarls (Charles) III planira ozbiljne promjene kada je u pitanju kraljevska porodica. 

Telegraph izvještava da Čarls III želi promijeniti zakon koji reguliše ko može dobiti status zamjene monarha u slučaju potrebe.

Prema trenutnom britanskom zakonu koji datira iz 1937. godine, kraljica supruga i četiri odrasle osobe koje su sljedeće u redu za prijestolje raspoređuju se kao državni savjetnici. 

Taj status im daje ovlasti da obavljaju većinu službenih dužnosti, naprimjer da mijenjanju kraljicu u slučaju njene spriječenosti, potpisuju razne dokumente, prisustvuju sastancima i primaju agremane novih ambasadora.

Dakle, prema sadašnjem zakonu to pravo imaju Čarlsova supruga Kamila (Camilla) te prinčevi Vilijam (William), Hari (Harry), Endru (Andrew) i princeza Beatris (Beatrice). Međutim, Čarls želi promijeniti zakon tako da se ovo pravilo odnosi samo na zaposlene članove kraljevske porodice, što znači da bi na ovom popisu ostao samo princ Vilijam, dok bi ostali izgubili to pravo, prenosi Yahoo Life.

Umjesto njih, čini se vjerovatnim da će te uloge preuzeti princ Edvard (Edward), brat kralja Čarlsa, i princeza An (Anne), sestra kralja Čarlsa (Charlesa). A ako linija nasljeđivanja ne bude faktor, vjeruje se da bi Kejt Milton (Kate Middleton) također mogla dobiti ovo pravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.