LOŠA STRATEGIJA

Vojni ekspert Berko Zečević za "Avaz": Rusi potcijenili Ukrajinu

Ukrajinci su u ovih šest mjeseci imali instruktore iz NATO saveza, pretežno američke, kao i potpunu kontrolu nad prostorom i vremenom

Zečević: Ključ je 2. oktobar. Arhiv

Piše: Al. Bajramović

14.9.2022

U pobjedonosnoj kontraofanzivi ukrajinska vojska kod Harkova ostvaruje velike uspjehe, a posljednje informacije govore da je oslobođen i Vovčansk, grad na samo tri kilometra od granice s Rusijom.


Novo oružje

Uspjehe Ukrajinaca potvrdila je i Rusija, koja povlači trupe iz sjeveroistočnog dijela Harkova.

- Ukrajinci su u ovih šest mjeseci imali instruktore iz NATO saveza, pretežno američke, kao i potpunu kontrolu nad prostorom i vremenom, dobivajući satelitske informacije. Dobili su nova oružja, naučili da ih koriste, a imali su i izvanredne propagandne aktivnosti u smislu da su težište dali na jug, na Herson. Rusi i dalje potcjenjuju Ukrajinu, a zbog značajnog broja poginulih visokih oficira i stalnih smjena komandanata imaju pogrešnu predstavu o svojim trupama na terenu - kaže za „Avaz“ vojni ekspert Berko Zečević.

Na pravcima napada, dodaje, relativno je malo ruskih vojnika, a lokalno stanovništvo koje je mobilizirano nije dovoljno obučeno ni pripremljeno za rat.

- Postoji i ta konstanta u svakom ratu da postoji razlika u moralu onih koji se brane i onih koji napadaju. Većina ruskih vojnika, nakon samo sedmicu rata, shvata da ne postoji nikakav opravdani cilj njihovog prisustva na tom ratištu - ističe Zečević.


Stalne tenzije

Kada je o našem regionu riječ, Zečević kaže da moramo biti svjesni da je BiH na raskrsnici između Zapada i ruskog Istoka te da će u narednim godinama, s Crnom Gorom, biti prostor stalnih psiholoških tenzija.

- Mislim da rješenje nije insistiranje naših političara na tome da smo u NATO-u, već treba stvoriti uvjete za što brži ulazak u EU. Život, a ne rat, a kada si u EU, mislim da si i vojno zaštićeniji. Ključ je 2. oktobar, da se izvrše promjene političkih odnosa, da dođu snage koje će gledati taj ekonomski i sigurnosni aspekt unutar države - smatra Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.