POLOŽENO CVIJEĆE

Svijet oplakuje kraljicu Elizabetu II

U Sidneju je muškarac zastao klečeći nad cvijećem ispred zgrade Vlade

Mnogi se opraštaju od kraljice. AGENCIJE

A. O. / AP

9.9.2022

Smrt kraljice Elizabete II, čija je vladavina dovela Veliku Britaniju kroz decenije promjena, viđena je i osjetila se širom svijeta.

Od cvijeća koje prekriva kapije Bakingemske palače, preko slika Elizabete koja se uzdiže iznad Tajms Skvera (Times Squarea) do statue Krista Otkupitelja koja svijetli u bojama britanske zastave, svijet je tugovao.


Brojni građani se opraštaju. AGENCIJE

U Sidneju je muškarac zastao klečeći nad cvijećem ispred zgrade Vlade. U Vašingtonu (Washingtonu) na Kapitol Hilu (Capitol Hillu) američka zastava se vijori na pola koplja iznad američkog Kapitola, a u Keniji su slike monarha preplavile naslovne stranice novina u jutros.

Elizabeta je bila na tronu od 1952. godine kada se nacija još obnavljala nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu. Postala je globalna ikona smirenosti i snage kroz godine političkih preokreta i društvenih promjena, kako u zemlji tako i u inostranstvu.


Položeno cvijeće. AGENCIJE

Njen 73-godišnji sin princ Čarls automatski je postao kralj i biće poznat kao kralj Čarls III, saopćeno je. Britanski monarsi mogu izabrati bilo koje od svojih imena po preuzimanju prijestolja. Čarlsova druga supruga, Kamila (Camilla), bit će poznata kao kraljica supruga.

Sahrana će se obaviti nakon 10 dana zvanične žalosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.