Svaki dan od svoje pete godine života kraljica Elizabeta jela je takozvani "penny sendvič". Radio se od svega tri sastojka - kruha, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakav džem, već domaći koji se kuhao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoral.
Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija. Kraljica nije bila veliki gurman, no imala je listu hrane koju je iznimno voljela. Što točno, pogledajte u nastavku.
Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka. No, čini se kako britanska kraljica nije voljela kraljevske, već iznimno jednostavne doručke. Kajgana, žitarice s hladnim mlijekom ili dimljeni losos bila su tri jela koja je rado i često jela za doručak.
No, prije doručka prva je na redu bila šalica Earl Grey čaja s čajnim kolačićima, to jest keksima.
Kraljica je voljela popiti piće prije ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) s kriškom limuna i puno leda.
Čokolada je bila jedan od kraljicinih najdražih sastojaka u desertima, a često je upravo čokoladna torta bila zvijezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.
Kraljica je, kada bi večerala sama, voljela jesti ribu s povrćem i salatom. Nije bila ljubiteljica krompira, riže i tjestenine, a lagana riba s povrćem bila joj je idealan obrok.
Kraljica Elizabeta je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki i nikad je nije smjelo zafaliti u njenom hladnjaku. Čak je, tvrdi njezin bivši kuhar, uvijek zahtijevala da zna kakvo je stanje s mangom - koliko ga još ima i treba li se naručiti nova tura.
Tradicionalno se u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj služe maleni zalogaji, slani i slatki. Od slatkog su to često sconesi, brze pogačice koje se pune džemom i tučenim vrhnjem, a slani zalogaji uvijek su sendviči s raznim punjenjima, i tu ne mislimo na ogromne sendviče s čajnom salamom.
Ne, radi se o precizno napravljenim mini sendvičima s krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim krasnim kombinacijama.
Jedan od kraljicinih najdražih deserata bio je mousse od čokolade. Tanjuri bi se uvijek u kuhinju vraćali čisti kad bi za desert bio poslužen mousse, tvrde ljudi koji su godinama kuhali za britansku kraljicu.
Kraljica je, kako smo već gore napisali, obožavala male sendviče punjene džemom od jagoda koji su izrezani u krugove veličine starog engleskog penija.
Kraljevski kuhar Čarls Melis (Charles Mellis) kaže kako je jedno od jela koje se često posluživalo, a najčešće kada su kod Elizabete dolazili gosti - goveđe rolice, uvijek u nekom umaku.