SAOPĆILI RUSI

Putin i Ksi Đinping sastaju se naredne sedmice u Uzbekistanu

Ukoliko posjeti Uzbekistan, to bi bilo prvo Ksijevo putovanje u inostranstvo u dvije i po godine

Vladimir Putin i Ksi Đinping. Agencije

H. J. I.

7.9.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Ksi Đinping (Xi Jinping) planiraju da se sastanu naredne sedmice u Uzbekistanu, saopćio je ruski zvaničnik u srijedu, objavljujući samit koji bi mogao signalizirati još jedan korak u otopljenju veza između dvije sile koje se sve više sučeljavaju Zapadu.


Osjetljiva vremena

Sastanak Šangajske organizacije za saradnju - političkog, ekonomskog i sigurnosnog foruma kojim dominiraju Kina i Rusija – dolazi u osjetljiva vremena za obojicu čelnika.

Putin se suočava s ekonomskim i političkim posljedicama svog rata u Ukrajini koji je učinio Rusiju izoliranijom. Ksi se, u međuvremenu, suočava s usporavanjem ekonomije dok pokušava osvojiti treći petogodišnji mandat kao čelnik Komunističke partije.

Obojica čelnika svjedoci su da se odnosi njihovih zemalja sa Zapadom pogoršavaju.


"Aktivno se pripremamo za to"

Ruski ambasador u Kini Andrej Denisov izjavio je novinarima da će se dvojica čelnika sastati na samitu organizacije u uzbekistanskom gradu Samarkandu od 15 do 16. septembra.

- Aktivno se pripremamo za to - navodi ruska državna novinska agencija Tass riječi Denisova.

Ukoliko posjeti Uzbekistan, to bi bilo prvo Ksijevo putovanje u inostranstvo u dvije i po godine. Ksi je samo jednom napustio "kinesku maticu" kako bi posjetio poluautonomni grad Hong Kong – od početka epidemije COVID-19 krajem 2019. godine, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.