JUTARNJI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: Rusija nastavlja da potkopa legitimitet ukrajinske države

Ciljanje na zvaničnike će vjerovatno eskalirati, pogoršavajući već značajne izazove, naveli su iz Ministarstva odbrane Velike Britanije

Ruske vojne snage. AFP / GETTY IMAGES

A. O.

13.7.2022

Ministarstvo odbrane Velike Britanije jutros je objavilo novi izvještaj o situaciji u Ukrajini.

U Donbasu će se ruske snage vjerovatno fokusirati na zauzimanje nekoliko malih gradova tokom naredne sedmice, uključujući Siversk i Doljnu (Dolynu) na prilazima Slavjansku i Kramatorsku.

Urbana područja Slavjanska i Kramatorska vjerovatno ostaju glavni ciljevi ove faze operacije.

Rusija nastavlja da nastoji da potkopa legitimitet ukrajinske države i konsoliduje vlastitu upravu i administrativnu kontrolu nad okupiranim dijelovima Ukrajine.

Nedavno je to uključivalo inicijativu za zbratimljenje ruskih i ukrajinskih gradova i regiona kako bi se razvile postkonfliktne administracije i dekret koji bi Ukrajincima olakšao dobijanje ruskog državljanstva.

Antirusko raspoloženje u okupiranoj Ukrajini dovodi do toga da na meti budu ruski i proruski zvaničnici. Administracija Velikog Burluka koju je imenovala Rusija priznala je da je jedan od njenih gradonačelnika ubijen 11. jula 2022. u eksploziji automobila bombe.

Ciljanje na zvaničnike će vjerovatno eskalirati, pogoršavajući već značajne izazove sa kojima se suočavaju ruski okupatori i potencijalno povećavajući pritisak na već smanjene vojne i sigurnosne formacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.