BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Iako mu je rečeno da nema ovlaštenja: Tramp vršio pritisak na potpredsjednika da poništi izbore

Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti, kazao je Tompson

Tramp: Izgubio na predsjedničkim izborima od Bajdena. Twitter

E. Ć.

17.6.2022

Nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) vršio je pritisak na potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) da poništi rezultate predsjedničkih izbora na kojima je Tramp poražen iako mu je rečeno da Pens nema ovlaštena za takvo nešto, saopćili su Pensovi nekadašnji pomoćnici. 

Nekadašnji pomoćnici bivšeg potpredsjednika SAD su to otkrili tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na Kongres 6. januara 2021. godina. 

Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je Beni Tompson (Bennie Thompson), predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata, prenosi Reuters.


Pens: Odolio pritisku. Twitter

Penzionisani sudija iz redova republikanaca i Pensov sajvetnik Majkl Latig (Michael Luttig), prvi je govorio tokom pretresa pred odborom Predstavničkog doma Američkog kongresa. On je istakao kako bi proglašenje Trampove pobjede na predsjedničkim izborima SAD gurnulo u stanje približno revoluciji i ustavne krize.

- Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Američkih Država. Vjerujem da bi odbor trebalo da istraži da li je koncept vladavine prava bio narušen prije nereda - naveo je on.


Lutig: Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Američkih Država. Twitter

Prema njegovim riječima, tvrdnje Džona Istmena, bivšeg pravnog zastupnika Trampove kampanje da Pens može da odbaci rezultate brojanja elektorskih glasova - bile su netačne.

"Za to nije bilo nikakve osnove. Nikakve", rekao je Latig podsjećajući na navode Dvanaestog amandmana američkog Ustava koji, kako je naveo, to potvrđuje.

Donald Tramp je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao neutemeljene optužbe da je izborni poraz doživio isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.