UJEDINJENI I JAKI

Odluka odmah stupila na snagu: Evropski parlament zabranio ruske lobiste

Ne smijemo im dozvoliti nikakav prostor da šire svoju propagandu i lažne, toksične priče o invaziji na Ukrajinu, napisala je Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, na Twitteru

Ruskim lobistima je zabranjen pristup Evropskom parlamentu. Reuters

N. Aj.

2.6.2022

Ruskim lobistima je zabranjen pristup Evropskom parlamentu, potvrdila je danas predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, dodajući da se Evropa mora zaštititi od utjecaja Kremlja i propagande oko rata u Ukrajini.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od tri mjeseca, kada je napala gradove i civilnu infrastrukturu, i pokrenuvši uzastopne runde sankcija EU Moskvi.

Parlamentarna liberalna frakcija Renew pozdravila je ovaj potez kao "udar na rusku državnu propagandnu mašinu" koja bi "smanjila kapacitet ruskih ratnohuškačkih lobista da utiču na političare i politiku EU".

- Odmah stupa na snagu - predstavnicima ruskih kompanija više nije dozvoljen ulazak u prostorije Evropskog parlamenta. Ne smijemo im dozvoliti nikakav prostor da šire svoju propagandu i lažne, toksične priče o invaziji na Ukrajinu. Ostat ćemo ujedinjeni i jaki protiv autokrata - napisala je Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.