INVAZIJA NA UKRAJINU

Vijeće UN-a danas zasjeda: Razmatraju pokretanju istrage o ruskim ratnim zločinima kod Kijeva

Rusija je suspendirana iz Vijeća koje broji 47 članica prošli mjesec, uslijed optužbi o povredama ljudskih prava

Sa ranije održane sjednice. AGENCIJE

A. O. / Hina

12.5.2022

Ruska invazija na Ukrajinu traje od 24. februara ove godine, a Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UN) danas će odlučiti hoće li pokrenuti istragu navodnih zločina ruske vojske na kijevskom području za koje Ukrajina kaže da predstavljaju ratne zločine.

Rezolucija koju je donijela Ukrajina i koju podržava više od 50 drugih zemalja obvezivala bi tek osnovanu istražnu komisiju da istraži događaje u regijama oko Kijeva koje je privremeno držala ruska vojska.


Rusija suspendirana iz Vijeća

- Područja koja su bila pod ruskom okupacijom od kraja februara i marta doživjela su najgore povrede ljudskih prava na evropskom kontinentu decenijama - rekla je Vijeću Emine Džaparova, ukrajinska zamjenica ministra vanjskih poslova.

Portparol ruske misije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nije odmah komentirao mogućnost istrage ratnih zločina.

Rusija je suspendirana iz Vijeća koje broji 47 članica prošli mjesec, uslijed optužbi o povredama ljudskih prava u Ukrajini, iako Moskva tvrdi da je sama izišla iz Vijeća. Prema pravilima UN-a, ruski izaslanik imao je pravo danas govoriti na sjednici, no njegovo mjesto bilo je prazno.


Otkrivena tijela

Na istoj sjednici Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava rekla je da postoji puno primjera mogućih ratnih zločina u zemlji od početka ruske invazije, rekavši da je dosad u kijevskoj regiji otkriveno 1.000 tijela.

Izvan UN-ove zgrade demonstranti su držali veliki transparent u žutim i plavim bojama ukrajinske zastave, na kojem je pisalo: "Spasite Mariupolj, spasite Azovstal!"

- Zajedno moramo poslati snažnu poruku onima koji su uključeni u ovaj brutalni rat i pobrinuti se za odgovornost - rekla je američka ambasadorica za ljudska prava Mišel Tejlor (Michelle Taylor). 

Kineski ambasador Čen Ksu (Chen Xu) žalio se na "politizaciju" Vijeća, rekavši da rezolucija može "dodati ulje na vatru" tenzijama koje okružuju Ukrajinu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.