POTVRDILA IRINA VEREŠČUK

Oslobođeno 76 Ukrajinaca u razmjeni zarobljenika s Rusijom

To je po njezinim riječima peta razmjena zarobljenika od početka ruske invazije 24. februara

Prvoga aprila razmijenjeno je 86 ukrajinskih vojnika za ruske zarobljenike. Agencije

H. J. I.

19.4.2022

U novoj razmjeni zarobljenika s Rusijom oslobođeno je 76 Ukrajinaca, objavio je u utorak Kijev, ne precizirajući broj Rusa koje je predao Moskvi. 

- Razmijenili smo 60 vojnika, od čega 10 časnika. Šesnaestero civila također se vratilo kući - objavila je na Telegramu potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. To je po njezinim riječima peta razmjena zarobljenika od početka ruske invazije 24. februara.

U petak 15. aprila razmijenjeni su zarobljenici u regiji Hersona na jugu zemlje. Dan prije tako je oslobođeno 30 Ukrajinaca, a još 26 ranije tog mjeseca.


Prvoga aprila razmijenjeno je 86 ukrajinskih vojnika za ruske zarobljenike.

Ukrajinske snage sigurnosti u ponedjeljak su objavile video snimku poslovnog čovjeka Viktora Medvedčuka, bliskog Putinu, tražeći da ga se razmijeni za vojnike i civile iz opkoljenog Mariupolja.

Ruska televizija istoga je dana objavila apele dvojice zarobljenih Britanaca, Shauna Pinnera i Aidena Aslina, tvrdeći da su zarobljeni tokom borbi u Ukrajini i pozivajući britanskog premijera Džonsona (Johnson) da dogovori njihovu zamjenu za Medvedčuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.