VELIKA BRITANIJA

Džonson i Sunak kažnjeni zbog kovid zabave tokom karantina

Džonson je prvi britanski premijer koji je tokom mandata kažnjen zbog kršenja zakona

Britanski premijer Boris Džonson bit će novčano kažnjen. Agencije

A. Č.

12.4.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) bit će novčano kažnjeni zbog kršenja mjera zatvaranja tokom pandemije.

I premijerova supruga Keri Džonson će, također, morati da plati kaznu.

Zvaničnici su potvrdili da su njih troje kažnjeni poslije istrage londonske policije o nezakonitim žurkama u Dauning stritu tokom covid lockdowna. Portparoli Džonsona i Sunaka saopćili su da nije rečeno za koje događaje su stigle kazne.

Ipak, u medijima se pisalo da su se okupili za premijerov rođendan juna 2020. godine. Džonson je prvi britanski premijer koji je tokom mandata kažnjen zbog kršenja zakona.

Kir Starmer, lider opozicionih laburista i škotska premijerka Nikola Sterdžen kažu da Džonson i Sunak treba da podnesu ostavke.

I organizacija Porodice ožalošćenih tokom covida traže pravdu saopćila je da jednostvano „nema načina da premijer i ministar nastave" sa radom.

Londonska policija je istraživala navode o 12 okupljanja u Dauning stritu tokom karantina. Do sada je više od 50 kazni uručena, a očekuje se da ih bude još.

Britanija zaslužuje bolje

Portparol iz grupe porodica oažlošćenih Lobi Akinola kaže da je bilo „neverovatno bolno" znati da su tako visoko pozicionirani zvaničnici bili na zabavama dok oni nisu mogli da budu sa voljenima na samrti.

- Činjenica da su premijer i njegov ministar posle i lagali o tome, i da bi nastavili to da rade da policija nije intervenisala je zaista besramno - dodao je.

Laburista Kir Starmer kaže da kazne premijeru i ministru pokazuju da konzervativci loše vladaju i dodao:

- Britanija zaslužuje bolje. Boris Džonson i Riši Sunak su prekršili zakon i u više navrata lagali britansku javnost. Obojica moraju da podnesu ostavke.


Šta su optužbe

Izveštaji o dernecima tokom pandemije Covida 2020. i 2021. prvi put su se pojavili decembra prošle godine.

Džonson je insistirao da je poštovao „mjere sve vreme".

Kad su u medijima krenule da se nižu priče o novim okupljanjima, premijer se izvinio što je bio na piću u bašti zgrade u Dauning stritu, dodajući pred parlamentom da je vjerovao da je riječ o radnom događaju.

Sunak je, također, odgovarao na pitanja poslanika u decembru 2021. da li je prisustvovao božićnim zabavama prethodne godine.

- Ne, nisam bio ni na jednoj žurci - rekao je.

Džonson je naredio istragu o navodnom kršenju pravila, koju je vodila viša državna službenica Sju Grej.

Londonska policija je prvobitno saopćila da neće istraživati optužbe, ali se predomislila kada im je Grej dostavila informacije.

Grej je objavila preliminarni izvještaj, u kom se navodi da je došlo do „neuspjeha rukovodstva" u Dauning stritu, ali njen izvještaj neće biti objavljen dok policija ne završi istragu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.