PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Cijela Evropa je na meti Rusije

Zelenski još jednom pozvao Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja

Zelenski: Uvedite dodatne sankcije. Agencije

A. Č.

10.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Evropa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja.

Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile "katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve".

- Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli europski projekt je meta za Rusiju - utvrdio je ukrajinski predsjednik, kojem je u subotu u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

Ovo će biti teška bitka

Zelenski je rekao da si Rusija još uvijek može "priuštiti živjeti u iluzijama" i dovođenje novih vojnih snaga i nove opreme u Ukrajinu. 

- To znači da trebamo još više sankcija i još više oružja za našu državu - apelirao je.

Nakon povlačenja od Kijeva, ruske snage gomilaju se na istoku zemlje, a Zelenski je poručio da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

- Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata - izjavio je Zelenski.


Potpuna zabrana isporuke

Britanski premijer Džonson u subotu je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svjetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji te odustati od korištenja ruskih ugljikovodika.

- Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije. Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama - rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Džonsonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.