MARATONSKI RAZGOVORI

Bez rješenja rasta cijena: Lideri evropske unije se nisu uspjeli dogovoriti

Ursula fon der Lejen je potvrdila da su učesnici samita razmatrali "različite opcije za ublažavanje utjecaja visokih cijena energije na potrošače i poduzeća"

Šarl Mišel. Twitter

E. Ć. / Anadolija

25.3.2022

Lideri Evropske unije nisu uspjeli da se dogovore o načinu rješavanja rasta cijena energije uprkos maratonskim razgovorima drugog dana samita EU-a u Briselu, glavnom gradu Belgije, javlja Anadolu Agency (AA).

- Danas smo razgovarali o pitanjima vezanim za energetiku - rekao je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) novinarima nakon samita, dodajući da su lideri EU-a "radili cijeli dan kako bi mogli pokazati jedinstvo i odlučnost".



Glavni uzroci visokih cijena električne energije

Ursula fon der Lejen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, također je potvrdila da su učesnici samita razmatrali "različite opcije za ublažavanje utjecaja visokih cijena energije na potrošače i poduzeća". 

Kazala je da je od suštinske važnosti da se pozabave "glavnim uzrocima visokih cijena električne energije i nestabilnih cijena plina".

Ona je naglasila da, uprkos razlikama u energetskim mjerama u zemljama EU-a, "moramo raditi zajedno kako bismo pokazali našu snagu i zato se zalažem za snažan evropski pristup". Istakla je također da će EU nastaviti pružati pomoć i podršku Ukrajini.

EU će pooštriti sankcije Rusiji

Podsjećamo, prvog dana samita čelnici EU razgovarali su o situaciji u Ukrajini, a u dio diskusije se uključio i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

- EU će pojačati podršku Ukrajini, pooštriti sankcije Rusiji i osloboditi se ruskih fosilnih goriva - naglasila je predsjednica Evropske komisije nakon samita.

Lideri EU-a su se također složili da uspostave Ukrajinski fond solidarnosti za podršku Ukrajini za obnovu zemlje. U Briselu je danas završen dvodnevni samit EU-a.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.