DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Nad Rohinjama je počinjen genocid

Mi također moramo stati uz narode koji su suočeni sa zločinima na drugim mjestima, kazao je Blinken

Blinken: Spriječiti zločine koji su u toku. Fena

A. Č. / Fena

22.3.2022

Nasilna represija nad većinski muslimanskim Rohinja stanovništvom u Mijanmaru prerasla je u genocid, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), u objavi koja ima za cilj da stvori međunarodni pritisak i položi temelje za eventualnu pravnu akciju.

Američke vlasti to su utvrdile na osnovu potvrđenih svjedočenja o masovnim zločinima mijanmarske vojske nad civilima u širokoj i sistematskoj kampanji protiv te nacionalne manjine, izjavio je Blinkenu govoru u američkom Muzeju holokausta.

Mi stojimo uz narod Ukrajine

To je osmi put od holokausta da su SAD zaključile da je genocid počinjen. Državni sekretar naglasio je značaj skretanja pažnje na nehumane akte u Mijanmaru, čak i u vrijeme dok se užasne stvari dešavaju u drugim zemljama kao što je Ukrajina.

- Da, mi stojimo uz narod Ukrajine. Mi također moramo stati uz narode koji su suočeni sa zločinima na drugim mjestima – kazao je.

Vlada Mijanmara, također poznatog kao Burma, već je pod višestrukim sankcijama nakon vojnog udara u kome je svrgnuta demokratski izabrana vlada februaru 2021. Na hiljade civila širom zemlje je ubijeno i zatočeno u okviru akruelne represije nad onima koji se protive vladajućoj hunti.

Temelji za buduću odgovornost

Objava da je genocid počinjen mogla bi navesti i druge zemlje da pojačaju poritisak n mijanmarsku vladu, koja se već suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

- Dok polažemo temelje za buduću odgovornost, mi također sprečavamo zločine koji su u toku i podržavamo narod Burme u njegovim nastojanjima da vrati zemlju na put demokratije – izjavio je Blinken, prenosi AP.

Rohinje, iz muslimanske Mijanmarske zapadne države Rakhine, decenijama se suočavaju sa sistematskim progonima budističke većine, i pod vojnom huntom i pod demokratski izabranom vladom.

Više od 700.000 Rohinja pobjeglo je iz većinski budističkog Mijanmara u izbjegličke kampove u Bangladešu od augusta 2017., kada je vojska pokrenula operaciju u cilju slamanja etničke grupe nakon napada pobunjenika na policijske snage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.