SADŽID DŽAVID

Britanski ministar zdravlja: Putin je kompulzivni lažov

Bojim se da će stvari postati mnogo gore ako u ovom trenutku ne pronađemo način da ograničimo Rusiju i Putina, kazao je on

Vladimir Putin. Agencije

N. Aj. / Fena

21.3.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kompulzivni lažov, izjavio je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid (Sajid Javid).

On je rekao za emisiju Today na BBC Radiju 4 da Zapad mora "biti realističan u pogledu toga kuda se stvari kreću u ovom trenutku", ističući da Rusija ima veliku vojnu moć.

- Bojim se da će stvari postati mnogo gore ako u ovom trenutku ne pronađemo način da ograničimo Rusiju i Putina. Čini se da se Rusima ne može vjerovati, a to se posebno odnosi na predsjednika Putina, za kojeg znamo da je kompulzivni lažov. Znamo da mu je teško da odvoji maštu od stvarnosti - kazao je Džavid.

- Iz vlastitog iskustva kao ministra unutrašnjih poslova znam da kada smo rješavali slučaj napada na Salisbury ilegalnim hemijskim oružjem, Rusi su lagali sve vrijeme - kazao je on.

Upitan za komentar o primjedbama britanskog premijera Borisa Džonson (Johnson), koji je poredio borbu Ukrajinaca koji se bore protiv ruske invazije s ljudima u Britaniji koji su glasali za Brexit tokom vikenda, i žestokih kritika zbog toga, Džavid je rekao da Džonson govori o "općoj želji ljudi, bez obzira na to ko su oni, gdje žive, za samoopredjeljenje" - i kazao je da premijer nije pokušavao povezati situaciju u Ukrajini sa situacijom u Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.