U ANKARI

Turski predsjednik sastat će se danas sa njemačkim kancelarom

Ukrajina je u nedjelju saopćila da radi s Turskom i Izraelom kao posrednicima na određivanju mjesta i okvira za razgovore s Rusijom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njemački kancelar Olaf Šolc. AGENCIJE / AVAZ

A. O.

14.3.2022

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarat će s njemačkim kancelarom Olafom Šolcem o ratu u Ukrajini u ponedjeljak u Ankari, saopćio je njegov ured, dok obje zemlje nastavljaju s naporima da osiguraju prekid vatre 19 dana nakon invazije Rusije.

Članica NATO-a Turska dijeli pomorsku granicu s Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obje zemlje. Izjavili su da je invazija neprihvatljiva i izrazili podršku Ukrajini, ali su se također usprotivili sankcijama Moskvi, dok su ponudili posredovanje.

Ukrajina je u nedjelju saopćila da radi s Turskom i Izraelom kao posrednicima na određivanju mjesta i okvira za razgovore s Rusijom, nakon što je Turska ugostila ministre vanjskih poslova zaračenih nacija na prvim razgovorima na visokom nivou prošle sedmice, javlja Reuters.

Posjeta danas obilježit će Šolcovo prvo putovanje u Tursku otkako je preuzeo dužnost kancelara u decembru 2021. i dolazi usred napora Njemačke da se angažuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se prekinula invazija Rusije.

Njemačka i Francuska preuzele su vodeću ulogu u Evropskoj uniji da okončaju rat u Ukrajini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.