DAN KADA SAM IZGUBIO MAMU

Ispovijest stanovnika Kijeva: Moja majka živi na Krimu, kaže da me Putin spašava raketama

Molio sam majku da ne gleda rusku propagandu i da pogleda druge izvore - ukrajinske, američke ili britanske, nije važno. Ali rekla mi je da nas oni pretvaraju u zombije

Rusija napala Ukrjainu, ali ruska propaganda ne dopušta da se sazna istina. AFP

E. T.

5.3.2022

Artem Basistij je stanovnik Kijeva. On je u ispovijesti za tamošnji medij Kyiv Independent govorio o situaciji u Ukrajini te o početku ruske invazije na njegovu zemlju. 

- Čuo sam sirenu, brzo zgrabio psa i otrčao u sklonište. Nakon što je zračni napad završio, nazvao sam mamu da joj kažem da sam živ, A ona mi je odgovorila "o čemu pričaš? Naravno da jesi. Putin vas pokušava spasiti" - prepričao je Basistij za Kyiv Independent.

Basistij je razgovarao sa svojom majkom, koja živi na poluotoku Krimu koji je okupirala Rusija. Istkanuo je i to da od 24. februara kada je počela invazija na Ukrajinu ne može rođenoj majci objasniti da Rusiaj vrši agresiju na Ukrajinu.


Majka pristalica Putina

- Molio sam majku da ne gleda rusku propagandu i da pogleda druge izvore - ukrajinske, američke ili britanske, nije važno. Ali rekla mi je da nas oni pretvaraju u zombije - rekao je Artem.

Znao je da mu je majka pristalica Putina i ruske vlasti i mnogo prije nego što je počeo rat. Za razliku od njega, bila je sretna kada je ruska zastava podignuta nad zgradom krimskog parlamenta 2014. godine. Hvalila je Putina da je snažan vođa i rugala se Volodimiru Zelenskom nazivajući ga klaunom.

Ali Basistij se nadao da će na kraju povjerovati njemu, svom vlastitom sinu, a ne TV propagandi. Četvrtog dana rata odlučio se pridružiti snagama Teritorijalne obrane Ukrajine. Do sada nije ušao u njegove redove, čeka da ga pozovu.

- Ponovo sam je nazvao za nekoliko dana, nadao sam se da će poslušati moj savjet, pročitati neke nezavisne vijesti i pogledati snimke koje sam joj poslao - rekao je Artem te dodao:


- Nažalost, ništa se nije promijenilo. Čak i nakon uništenih stambenih zgrada u Kijevu, Harkovu, Čerkasima, Sumiju... Rekla je da smo visokopreciznim topništvom gađali vlastite građane.

Kaže da je na kraju razgovora rekao majci “isto što su ukrajinski branitelji rekli ruskom ratnom brodu”. Podsjetimo, prvog dana rata su ukrajinski čuvari Zmijskog otoka u Crnom moru ruskom ratnom brodu koji je zahtijevao da se predaju odgovorili: "Jebi se".

Kasnije je Basistij objavio priču na Instagramu i napisao: "2.3.2022., dan kada sam izgubio mamu".

Kaže da je doživio nervni slom. Nada se da će ga barem otac podržati i vjerovati mu, ali ne može biti siguran jer nema načina da dođe do njega.


Moj otac zna šta je rat iz prve ruke

- Moj otac radi na platformi u Crnom moru između Krima i Odese. Njegov tim je trebao završiti smjenu dan prije invazije, ali oni su još uvijek na moru, a ja još nisam razgovarao s njim - rekao je.

Basistijev otac je iz Groznog u Čečeniji, grada kojeg su Rusi dva puta razorili, u Prvom i Drugom čečenskom ratu. Njegova obitelj tada je izbjegla na Krim.

- Moj otac zna šta je rat iz prve ruke. Iskreno se nadam da ćemo se uskoro čuti i da će on sve razumjeti i moći to prenijeti mojoj mami. Inače se sa sigurnošću mogu smatrati siročetom - kaže Artem Basistij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.