SASTANAK PREDSJEDNIKA

Lukašenko s Putinom u Moskvi: Do kad će ruske vojne snage biti u Bjelorusiji

I Minsk i Moskva tvrde da će se ruske jedinice, raspoređene u do sada najvećem broju u Bjelorusiji od Hladnog rata, povući kada završe manevre

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin. Avaz

L. S.

18.2.2022

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je danas u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli odrediti koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Ruske vojne vježbe u Bjelorusiji trebaju trajati do nedjelje, a produbile su strahovanje zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja graniči s objema zemljama.


Minsk u sve jačem zagrljaju

Rusija odbacuje da planira invaziju te i Minsk i Moskva tvrde da će se ruske jedinice, raspoređene u do sada najvećem broju u Bjelorusiji od Hladnog rata, povući kada završe manevre.

Međutim, iz Lukašenkovih poruka naslućuje se da bi ruski vojnici zapravo mogli ostati duže.

- Kakvu god odluku donijeli sutra, tako će biti - rekao je Lukašenko jučer. 

- Ako odlučimo, povući ćemo ih u roku od 24 sata. Ako odlučimo mjesec dana, onda će ostati mjesec dana. Oružane snage ostat će koliko bude potrebno - rekao je bjeloruski predsjednik.

Dodao je da su Moskva i Minsk odlučili ostaviti oružje u Bjelorusiji i da bi Minsk mogao vojnu opremu kupiti od Rusije ili bi to bio jednostavno ruski dar.

Vojne vježbe pokazuju da je Moskva stegnula Minsk u sve jači zagrljaj.


Moguće postavljanje nuklearnog oružja

Lukašenko je rekao čak i da bi u Bjelorusiji moglo biti postavljeno nuklearno i još naprednije oružje ako se suoči s bilo kakvim vanjskim prijetnjama.

- Ako naši protivnici poduzmu takve apsurdne korake, u Bjelorusiju će biti raspoređeno ne samo nuklearno, već i naprednije oružje kako bismo zaštitili naš teritorij. Ako neće biti prijetnji neprijateljskih zemalja, onda nam ovdje ne treba nuklearno oružje - rekao je Lukašenko.

Franak Viačorka, savjetnik bjeloruske opozicione čelnice Svjatlane Tihanovske, opisao je Lukašenka kao moskovskog vazala.

- Vidimo kako Lukašenko predaje bjeloruski suverenitet - napisao je Viačorka na Facebooku, prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.