NASLIJEDIO FELTMANA

Dejvid Saterfild postao novi američki specijalni izaslanik za Rog Afrike

Odlazeći američki ambasador u Turskoj funkciju će preuzeti u narednim danima

Dejvid Saterfild. twitter

E. Ć. / Fena

6.1.2022

Američki specijalni izaslanik za Rog Afrike, Džefri Feltman (Jeffrey), odstupit će s tog položaja, a Dejvid Saterfild (David Satterfield), odlazeći američki ambasador u Turskoj, preuzet će tu poziciju u narednim danima, navodi američki državni seketar Entoni Blinken (Antony).



Saterfild bio ambasador u Turskoj

Reuters je ekskluzivno javio u srijedu da će Feltman (62) napustiti taj položaj u ovom mjesecu nakon više od devet mjeseci provedenih na toj poziciji i da će ga smjeniti Saterfild. 

Blinken je saopćio u četvrtak da će Feltman okončati ulogu specijalnog posrednika za manje od godine i da će nastaviti da služi u savjetodavnoj ulozi.

Saterfild, veteran američke vanjskopolitičke službe s više od četiri decenije radnog iskustva, obavljao je izazovnu dužnost američkog ambasadora u Turskoj, gdje je kormilario kroz zategnute bilateralne odnose između dvije NATO saveznice.

Feltman bio na dužnosti u jeku dvije velike krize

Feltman, veteranski američki diplomata, preuzeo je dužnost u aprilu i brzo se našao u jeku dvije velike krize - etiopskog sve dubljeg građanskog rata između snaga lojalnih Narodnooslobodilačkom frontu Tigraya (TPLF) i vojske saveznog premijera Abiya Ahmeda, kao i vojnom udaru u Sudanu u oktobru,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.