DIMPLOMATSKI IZVORI

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo bugarskog ambasadora zbog tvrdnji o miješanju u izbore

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe da su turske vlasti usmjeravale bugarske birače tokom izbora 14. novembra

Zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kadžmakci. Agencije

N. Aj. / Anadolija

18.11.2021

Bugarski ambasador u Republici Turskoj pozvan je u četvrtak u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, zbog tvrdnji da se Turska miješala u bugarske predsjedničke i parlamentarne izbore i unutrašnja pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema diplomatskim izvorima, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kadžmakci (Kaymakci), zadužen za pitanja EU, pozvao je ambasadora Hristova Tčolakova (Tcholakova) nakon što je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ambasadoricu Turske u Sofiji Ajlin Sezikok (Aylin).

Kadžmakci je rekao ambasadoru da Turska odbacuje sve tvrdnje da se da su turske vlasti usmjeravale bugarske birače tokom predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. novembra i da je bilo miješanja u unutrašnja pitanja Bugarske.

Turska je pokazala veliku saradnju i pružila neophodne pogodnosti bugarskim biračima da glasaju u Turskoj, rekao je Kadžmakci.

Izvori navode da je ambasadoru Bugarske uručena diplomatska nota, kao i da je rečeno da Turska očekuje da glasanje u Turskoj ne bude zloupotrebljeno u bugarskoj unutrašnjoj politici.

Tcholakovu je rečeno i da je Turskoj čudno što je turska ambasadorica u Sofiji pozvana u bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova s ​​takvim neosnovanim optužbama.

Navedeno je da je neprihvatljiva reakcija Bugarske, članice Savjeta Evrope i Evropske unije, u vezi s bugarskim biračima koji ostvaruju svoja najosnovnija prava u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.