PODACI RIVM-A

U Nizozemskoj oboren rekord broja zaraženih u jednom danu od početka pandemije

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule su 34 osobe. Broj hospitaliziranih zbog koronavirusa dostigao je 2.110, a na intenzivnoj njezi nalazi se 413 pacijenata

Nizozemska: Divljaju brojke. TWITTER

E. Ć. / Anadolija

18.11.2021

U posljednja 24 sata u Nizozemskoj je zabilježeno 23.680 slučajeva zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA). Prema podacima Državnog instituta za zdravlje i životnu sredinu (RIVM), pri Ministarstvu zdravlja, ovo je najveći broj dnevnih slučajeva zaraze u zemlji od početka pandemije.



Zemlja ponovo ide u djelimično zatvaranje

Broj slučajeva zaraženih u zemlji posljednjih dana konstantno obara rekorde. U posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule su 34 osobe. Broj hospitaliziranih zbog koronavirusa dostigao je 2.110, a na intenzivnoj njezi nalazi se 413 pacijenata.

Privremena vlada je početkom ove sedmice objavila da će biti ponuđen novi paket finansijske podrške od oko 1,3 milijarde eura za kompanije koje su u teškoj situaciji zbog novih mjera uvedenih s ciljem suzbijanja koronavirusa, a koje su stupile na snagu 13. novembra.

Nakon što je počeo rasti broj slučajeva koronavirusa, privremena vlada je 2. novembra ponovo uvela pravilo o nošenju maski i održavanju socijalne distance, a proširen je i opseg aplikacije korona-potvrde. Osim toga, 12. novembra je objavljeno da zemlja ponovo ide u "djelimično zatvaranje" koje će trajati tri sedmice.

Kafići, restorani i supermarketi rade od 6 do 20 sati

Prema mjerama uvedenim u okviru djelimičnog zatvaranja, kafići, restorani i supermarketi mogu biti otvoreni od 6 do 20 sati, a ostale trgovine, pijace i uslužni prostori od 6 do 18. U kafićima i restoranima u kojima se primjenjuje koronavirus potvrda predviđena su fiksna sjedeća mjesta. Kolektivni događaji poput vjenčanja mogu se organizirati samo između 6 i 18 sati.

Pravilo o obaveznom vremenu zatvaranja ne važi za umjetničke i kulturne nastupe u kinima, pozorištima i koncertnim dvoranama. Na profesionalnim i amaterskim sportskim takmičenjima nije dozvoljeno prisustvo gledalaca. Rad od kuće se nastavlja, a u kućama mogu biti primljena maksimalno četiri gosta. Vlada će raditi i na novom nacrtu zakona za primjenu kovid-potvrde na radnim mjestima i u zdravstvenom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.