KRAJ 20-GODIŠNJEG RATA

Bajden: Obavezao sam se pred američkim narodom da ću okončati ovaj rat, danas sam ispoštovao tu obavezu

Predsjednik Bajden branio je povlačenje svoje administracije i pohvalio napore prilikom evakuacije

Džo Bajden. CNN

Fu. M.

31.8.2021

Nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se večeras naciji i svijetu.

- Sinoć su u Kabulu Sjedinjene Američke Države okončale 20-godišnji rat u Afganistanu. Najduži rat u američkoj historiji. Također evakuirali smo 120.000 ljudi na sigurno. Taj broj je dvostruko veći nego što je većina stručnjaka mislil da je to moguće. Nijedna nacija, niti jedna nacija u historiji nije učinila ništa slično. Samo su Sjedinjene Države imale kapacitet i volju i sposobnost da to učine. Mi smo to učinili danas. Izvanredan uspjeh ove misije bio je zbog nevjerojatne vještine, hrabrosti i nesebične hrabrosti američke vojske i naših diplomata i obavještajnih radnika - rekao je Bajden.

Upozorenja i ponude

U obraćanju naciji kojom obilježava kraj 20-godišnjeg rata u Afganistanu, predsjednik Bajden branio je povlačenje svoje administracije i pohvalio napore prilikom evakuacije.

- Od marta smo se 19 puta obratili Amerikancima u Afganistanu, s više upozorenja i ponuda da im pomognemo da napuste Afganistan, sve do marta - rekao je Bajden.

- Nakon što smo započeli evakuaciju prije 17 dana, izvršili smo početnu komunikaciju i analizu te smo identificirali oko 5.000 Amerikanaca koji su ranije odlučili ostati u Afganistanu, ali su sada htjeli otići - nastavio je.

Neki su odlučili ostati

Priznao je da oko 100 do 200 Amerikanaca ostaje u Afganistanu, ali je rekao da su mnogi od njih odlučili sami ostati.

- Zaključak je da je 90 posto Amerikanaca u Afganistanu koji su htjeli otići mogli otići. Za preostale Amerikance ne postoji rok. Ostajemo predani da ih izvučemo ako žele izaći - rekao je predsjednik.

Bajden: Blinken vodi diplomatske napore. CNN

Državni sekretar Entoni Blinken vodi kontinuirane diplomatske napore kako bi osigurao siguran prolaz za svakog Amerikanca, afganistanskog partnera ili stranca koji želi napustiti Afganistan, rekao je Bajden.

- Zapravo, samo jučer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijelo rezoluciju koja je poslala jasnu poruku o tome šta međunarodna zajednica očekuje od talibana. Prije svega, sloboda putovanja, sloboda odlaska - rekao je Bajden.

On je rekao da su se talibani javno obavezali "emitiranjem na televiziji i radiju širom Afganistana" o sigurnom prolazu za sve koji žele otići, uključujući i one koji su radili zajedno s Amerikancima.

- Ne vjerujemo im samo na riječ, već na osnovu djela. I imamo način da osiguramo da su te obaveze ispunjene - rekao je Bajden.

Predizborno obećanje

- Temeljna obaveza predsjednika, po mom mišljenju, je da brani i štiti Ameriku. Ne od prijetnji iz 2001. godine, nego od prijetnji 2021. To je vodeći princip mojih odluka o Afganistanu - rekao je u obraćanju Bajden.

Istakao je da se obavezao pred američkim narodom da će okončati ovaj rat.

- Kad sam se kandidovao za predsjednika, obavezao sam se pred američkim narodom da ću okončati ovaj rat. Danas sam ispoštovao tu obavezu - rekao je predsjednik SAD.

Prilikom obraćanja u Bijeloj kući. CNN

Bajden je rekao da preuzima odgovornost za svoju odluku o povlačenju, ali je rekao da se "s poštovanjem ne slaže" s onima koji kažu da je trebao započeti masovnu evakuaciju ranije.

- Za one koji traže treću deceniju rata, pitam ih šta je vitalni nacionalni interes? Po mom mišljenju, imamo samo jedan a to je da moramo biti sigurni da se Afganistan više nikada ne može koristiti za pokretanje napada na našu domovinu - rekao je Bajden.

Predsjednik Biden obećao je da će nastaviti tragati za terorizmom širom svijeta, rekavši da će Sjedinjene Američke Države "ići za terorom tamo gdje je danas, a ne tamo gdje je bio prije dvije decenije".

- ISIL-K, još nismo završili s vama - rekao je Bajden, obećavši kao će SAD naplatiti cijenu ubijenih američkih vojnika za napad prošlog četvrtka u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske.

Bajden je također rekao da se teroristička prijetnja metastazirala iz Afganistana širom svijeta, dodajući:

- Prijetnja od terorizma se nastavlja, ali se promijenila. I naša strategija se mora promijeniti.


Predugo smo u ratu

- Predugo smo u ratu. Ako danas imate 20 godina, nikada niste poznavali Ameriku u miru - naglasio je Bajden.

Predsjednik je branio svoju odluku o povlačenju trupa iz Afganistana navodeći da je odbio započeti još jednu "deceniju ratovanja".

- Moji kolege Amerikanci, rat u Afganistanu je sada završen. Ja sam četvrti predsjednik koji se mora suočiti s pitanjem treba li prekinuti ovaj rat. Bilo je vrijeme da ponovo budem iskren prema američkom narodu. Više nismo imali jasnu svrhu u otvorenoj misiji u Afganistanu. Nakon 20 godina rata u Afganistanu, odbijam poslati još jedna generacija američkih sinova i kćeri koji će voditi rat koji je trebao davno završiti - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.