NAKON PREUZIMANJA VLASTI

Talibani se prvi put obratili javnosti: Ne želimo više nikad ratovati u Afganistanu

Istakao je da su talibani nakon 20 godina okupacije konačno uspjeli istjerati strance iz svoje zemlje

Prvo obraćanje javnosti. Printscreen

Fu. M.

17.8.2021

Nakon što su zauzeli Kabul i uspostavili vlast, talibani su se prvi put obratili javnosti.

- Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom jednom kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napravili. Htjeli su upadati u kuće, maltretirati ljude i krasti i zato smo ušli u Kabul, kako bi osigurali da Kabul bude siguran grad - rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid na pres konferenciji.

Istakao je da su talibani nakon 20 godina okupacije konačno uspjeli istjerati strance iz svoje zemlje.

- Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju - rekao je Mujahid, koji se po prvi put pojavio pred kamerama.

Istakao je da talibani garantiraju ženama sva prava u sklopu šerijatskog zakona.

- Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon - rekao je.

Istakao je i da su talibani oprostili svima koji su se borili protiv njih.

- Želimo osigurati da se u Afganistanu više ne ratuje. Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Animoziteti moraju završiti - rekao je.

Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina, naglasili su.

- Ali kad govorimo o iskustvu i zrelosti i viziji, naravno da postoji ogromna razlika između nas tada i nas sada. Nećemo postupati kao prije 20 godina. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade. Ozbiljno radimo na formiranju nove vlade, uvjeravam vas u to. Imamo sve granice pod svojom kontrolom. Neće biti šverca oružja, prikupit ćemo svo oružje koje se koristilo u ratu - istakao je portparol talibana.

Dodao je da se ne namjeravaju nikome svetiti.

- Mladi koji su odrasli ovdje, ne želimo da napuste zemlju. Niko neće pokucati na njihova vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će sigurni, nitko ih neće goniti ni ispitivati - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.