NADAJU SE POMOĆI EU

Njemačka namjerava obnoviti oštećenu infrastrukturu: Savezna vlada planira dati 200 miliona eura hitne pomoći

Ukoliko 16 saveznih država također doprinesu s 200 miliona eura, ukupno 400 miliona eura hitne pomoći će biti dostupno

Katastrofalne poplave. Agencije

A. Ka. / Fena

20.7.2021

Njemačka vlada namjerava obnoviti infrastrukturu oštećenu u smrtonosnim poplavama na zapadu zemlje što je skorije moguće i nada se finansijskoj podršci iz fonda solidarnosti Evropske unije, navodi se u nacrtu vladinog dokumenta.

Dok se potraga nastavlja za preživjelima u prošlosedmičnim katastrofalnim poplavama koje su odnijele kuće i mostove, uz najmanje 160 poginulih ljudi, Njemačka počinje da prebrojava finansijske štete najteže prirodne katastrofe u gotovo 60 godina.

Savezna vlada planira dati 200 miliona eura hitne pomoći za popravke zgrada, oštećenu lokalnu infrastrukturu i pomoć ljudima u kriznim situacijama, pokazuje nacrt dokumenta koji treba biti predstavljen vladi u srijedu.

Ukoliko 16 saveznih država također doprinesu s 200 miliona eura, ukupno 400 miliona eura hitne pomoći će biti dostupno, navodi se u dokumentu.

Vlada će se prijaviti EU za pomoć iz fonda uspostavljenog za bavljenje posljedicama prirodnih katastrofa širom bloka, dodaje se u tekstu.


Samo dva mjeseca uoči saveznih izbora, vlada kancelarke Angele Merkel želi pokazati da čini sve što je u njenoj moći da obnovi ljudima kuće i tvornice u poplavljenim zonama.

- Savezna vlada učinit će sve što treba da obnovi infrastrukturu u saveznom vlasništvu što je moguće brže - piše u nacrtu dokumenta.

Bavljenje štetama i obnovom infrastrukture zahtijevat će veliki finansijski napor u predstojećim godinama, navodi se u tekstu i dodaje da je vlada spremna da uspostavi fond za bavljenje posljedicama "budućih velikih katastrofa koje bi pogodile nekoliko regija". Savezne države mogle bi doprinijeti takvom fondu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.