ZAŠTITA GRADA

Venecija zabranjuje kruzere nakon višegodišnjih protesta građana

Ovaj talijanski grad je jedno od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta, a godišnje privuče oko 25 miliona posjetitelja

Zabrana se odnose na brodove teže od 25.000 tona. AFP

M. B.

14.7.2021

Italija je nakon dugogodišnjih rasprava i protesta, koje su organizovali građani i udruženja za zaštitu okoliša, zabranila plovljenje velikih brodova Venecijom.

Ministar kulture Dario Frančeskini (Franceschini) rekao je da zakon stupa na snagu 1. avgusta i odnositi će se na plovljenje poznatim venecijskim kanalima u blizini Bazilike Sv. Marka i Giudecca kanala, velike marine u koju su do sada najčešće i dolazili veliki brodovi.

Dolazili kruzeri teški 200.000 tona

Zabrana se odnose na brodove teže od 25.000 tona i sve one koji previse zagađuju zrak ili narušvaju sklad venecijskih marina. Kruzeri koji su do sada stizali u Veneciju obično su težili četiri puta više od novog dozvoljenog, dostižući više od 200.000 tona.

Frančeskini je objasnio da je ova odluka neophodna kako bi se zaštitio ovaj osjetljivi grad i njegova laguna.

Venecija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koja privlači po 25 miliona turista svake godine. Mnogi od njih dolaze kruzerima i opterećuju već opterećenu infrastrukturu marine i okoline.


Industrija kruzera pružala veliku zaradu

Građani i borci za zaštitu okoliša decenijama su se borili da zaustave dolazak prevelikih kruzera u Veneciju, kako bi sačuvali ekosistem, slabe temelje zgrada i kulturno naslijeđe. Proces je trajao jako dugo jer je industrija kruzera postala veliki izvor prihoda grada.

Italijanska vlada obećala je naknadu onima koji su pogođeni zabranom, odnosno brodskim kompanijama, menadžerima terminala i pružateljima usluga, ali nisu naveli iznose niti vremenski raspored.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.