PANDEMIJA

Još tri evropske zemlje idu u karantin

Britanska vlada ranije je stanovnicima rekla kako smiju posjećivati svoje porodice za Božić, no sada ih poziva da slavlja budu lokalna i malog obima

Veliki dio Evrope se zatvara. AFP

G. M. / Hina

17.12.2020

Suočene s velikim rastom broja novozaraženih koronavirusom, Poljska, Nizozemska i Velika Britanija odlučile su uvesti mjere potpunog zatvaranja. 

Poljska

U Poljskoj će karantin na niovu cijele države na snagu stupiti 28. decembra, a trajat će do 17. januara. Zatvorit će se svi hoteli, skijališta i trgovački centri.

U većinski katoličkoj Poljskoj neće biti novih mjera za Božić, no na Staru godinu uvest će se policijski sat koji će trajati od 19 sati do 6 ujutro.

Oni koji će se iz inostranstva u državu vratiti javnim prevozom, morat će deset dana provesti u izolaciji.

Nizozemska

Iako je prije nekoliko dana uvela na pet sedmcia potpuno zatvaranje, Nizozemska je u posljednja 24 sata imala gotovo 13.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, oborivši time dnevni rekord dva dana zaredom.

U sjeverozapadnoj evropskoj državi dosad je od početka pandemije umrlo više od 10.000 ljudi.

Velika Britanija

Mjere je dodatno postrožila i Velika Britanija koja će u velikim dijelovima države podići nivo opasnosti od virusa na "vrlo visoku". To znači da barovi i restorani neće primati goste, nego će samo dostavljati hranu. Ograničava se i okupljanje ljudi, no radna mjesta i škole ostaju otvorene.

Britanska vlada ranije je stanovnicima rekla kako smiju posjećivati svoje porodice za Božić, no sada ih poziva da slavlja budu lokalna i malog obima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.