AMERIKA

Proširili se masovni protesti u SAD: Policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda

Najmasovnije demonstracije do sada u sve većem broju američkih gradova širom zemlje su ponegdje i nasilne i ima sukoba demonstranata sa policijom

Protesti postaju nasilni. Agencije

Avaz.ba

30.5.2020

Četvrtu noć zaredom u SAD se održavaju protesti zbog ubistva Afroamerikanca, Džordža Flojda u Mineapolisu od strane policije. Ubio ga je bivši policajac Derek Čavin koji je otpušten iz policije čim je snimak zločina procurio u javnost, a u petak je i uhapšen i optužen za ubistvo trećeg stepena. 


Otpušteni policajci

Protiv još trojice, također otpuštenih bivših policajaca koje se vide na snimku na kojem Čavin nogom za vrat davi Lojda punih osam minuta i 45 sekundi, dok on govori da se guši, vodi se istraga.

Najmasovnije demonstracije do sada u sve većem broju američkih gradova širom zemlje su ponegdje i nasilne i ima sukoba demonstranata sa policijom. Masa ljudi nalazi se i ispred Bijele kuće koja je pod opsadom. Kako je objavio CNN, u koškanju sa masom jedan pripadnik tajne službe zadužene da bezbjednost predsjednika je povrijeđen. U Los Anđelesu je povrijeđen policajac.

U Atlanti, gdje se nalazi glavni centar CNN, napadnuto je kamenicama i njihovo sjedište, ali su u živom prijenosu novinari ovog medija odbili da kritikuju demontrante, iako je to učinila gradonačelnica Atlante i sama Afoamerikanka. CNN-ovi novinari poručuju da oni nisu žrtva, niti meta i da ne žele da se fokus nezadovoljnih građana prebacuje na njih.

Novinar CNN Omar Himenez Afroamerikanac, u petak ujutro je nakratko bio uhapšen dok se uživo javljao u program sa mjesta protesta. Ubrzo je pušten uz izvinjenje guvernera Minesote, ali ne i objašnjenje zbog čega je privođen.


Masovni protesti. Agencije

Izvještači tamošnjih medija ukazuju, a to se vidi i na snimcima, da su na masovnim protestima širom Amerike uz Afroamerikance u jednakoj mjeri i građani bijele, latino i populacije svih drugih boja i etniciteta, dominantno mladi ljudi, koji traže odgovornost za brutalnu smrt Džordža Lojda zabilježenu kamerom, ali i druga policijska ubistva crnih građana SAD.

Ubistvu Lojda od strane policije u Mineapolisu, prethodila su još dva ubistva Afroamerikanaca, od strane aktivnih i bivših policajaca u posljednjih par mjeseci, kao i ovosedmični rasistički incident bijele žene prema crnom muškarcu u Central parku u Njujorku.


Ćutanje saučeništvo

Demonstrante je posebno izazvala poruka američkog predsjednika Donalda Trampa da su građani koji protestuju "razbojnici" i da bi na njih mogao upotrijebiti oružanu silu.

O ovom brutalnom zločinu među brojnima koji su oštro reagovali, oglasio se bivši predsjednik Barak Obama porukom da to ne može biti "normalnost SAD u 2020" kao i njegov bivši potpredsjednik sada kandidat za predsjednika u novembru Džo Bajden koji je poručio da se akcija mora preduzeti i da je ćutanje saučeništvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.