PARIZ

Francuska otkrila da je koronavirus u Evropu stigao još prošle godine

Stručnjaci ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koja su liječili u decembru i januaru

Otkriće francuskih stručnjaka. Agencije

Fu.M./Avaz.ba

5.5.2020

Jedna francuska bolnica ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboljeli muškarac bio pozitivan na koronavirus još 27. decembra.

Šef bolnice iz sjevernog predgrađa Pariza Iv Koen rekao je da su stručnjaci ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koja su liječili u decembru i januaru, čiji su testovi bili negativni na gripu, prenosi "The Guardian".

Od njih 24, naveo je Koen, jedan je 27. decembra bio pozitivan na Covid-19, skoro mjesec dana prije nego što je francuska vlada zvanično potvrdila prve slučajeve u toj zemlji, koji su istovremeno bili i prvi registrirani slučajevi u Evropi.

Koen kaže da je prerano da se kaže da li pacijent, čiji je test 27. decembra bio pozitivan, francuski nulti pacijent, ali navodi da je taj pacijent preživio.

- Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i ženu koja radi u supermarketu. Nije znao kako se zarazio. Složili smo slagalicu i otkrili da nije putovao. Jedini kontakt koji je imao je bio onaj sa svojom ženom, koja je radila u blizini štanda na kojem se prodaje suši, u blizini kolega kineskog porijekla - rekao je Koen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.