DEMOKRATE U OFANZIVI

Kongresni odbor traži odgovore od Trampa

Eliot Engel upozorio je da mogu prisiliti Stejt department da preda dokumente ako to ne učini do 4. maja

Tramp: Tvrde da je pravio propuste. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Odbor američkog Kongresa zatražio je da Stejt department, odnosno tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, dostavi dokumente koji bi objasnili odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) da ukine finansiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) usred pandemije koronavirusa.

Odbor, koji predvode demokrate, zatražio je da mu se dostave dokumenti sa svih sastanaka od decembra na kojima se razgovaralo o finansiranju WHO-a i odlukama u borbi protiv COVID-19. Predsjednik Odbora Eliot Engel upozorio je da Kongres može prisiliti Stejt department da preda dokumente ako to ne učini do 4. maja.

- Do danas je opravdanje za smanjenje sredstava WHO-u stiglo u obliku jedne stranice sa tačkama za razgovore koji sadrži malo činjenica, nema plana i nema objašnjenja kako će obustava sredstava za WHO spasiti živote ovdje kod kuće ili širom svijeta - rekao je Engel.

Ulogu Svjetske zdravstvene organizacije nazvali "neprocjenjivom". AFP

Iako je priznao pogreške WHO-a, on je ulogu tijela UN-a nazvao "neprocjenjivom" i optužio Trampa da pokušava napraviti otklon od vlastitih propusta u načinu borbe sa virusom, koji je zarazio blizu tri miliona ljudi širom svijeta.

- Smanjenje sredstava WHO-u dok se svijet suočava s tragedijom COVID-19 nije odgovor - napisao je Engel u pismu državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike).

Tramp je 14. aprila rekao novinarima da SAD zamrzavaju finansiranje WHO-a, optuživši tijelo Ujedinjenih naroda da djeluje prekasno i slijepo podržava Kinu, koja je u početku umanjila razmjere bolesti u gradu Vuhanu.

SAD su najveći donator WHO-u kojem daju više od 400 miliona dolara svake godine za borbu protiv mnogih bolesti širom svijeta. Engel je od Pompea zatražio pravne razloge za rezove u finansiranju. Amerika je već dala većinu sredstava za ovu godinu, a njen osnovni doprinos u iznosu od 115 miliona dolara odobrio je Kongres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.