ALBANIJA

Dronovima prate poštuju li se mjere izolacije, policijski sat, socijalna distanca...

Tokom dana putem zvučnika upozoravju ljude i da drže veći razmak

Albanija je pod karantinom od 15. marta. Ilustracija

Avaz.ba

18.4.2020

Albanija borbu protiv koronavirusa vodi visokom tehnologijom – dronovima koji upozoravaju stanovnike da drže razmak i dozvolama za boravak izvan kuće koje se dobivaju online. 

Albanija je pod karantinom od 15. marta, a kako bi kontrolirala njeno sprovođenje, koristi dronove koji su ranije tražili polja kanabisa i automobile koji prebrzo voze.


Putem zvučnika upozoravali ljude

- Tehnologija nam puno pomaže u identifikaciji osoba koje krše karantin. Imamo odlične rezultate - ističe 23-godišnja policajka Katerina Monguli koja upravlja jednim od 20 dronova u albanskoj prijestonici.

Njena letjelica je ranije tokom dana putem zvučnika upozoravala ljude u redu ispred prodavnica da drže veći razmak, a jednom je pješaku naredila da sačeka policijsku patrolu kako bi provjerila njegov status.


Dnevno van kuće smiju provesti 90 minuta. Ilustracija

Svi stanovnici, osim onih u posebnim kategorijama, poput vozača kamiona, smiju dnevno van kuće provesti 90 minuta kako bi otišli u prodavnicu, banke ili apoteke, a za taj se vremenski okvir prijavljuju putem interneta. 

Vlasti potom prate poštuju li period koji su odabrali.

518 potvrđenih slučajeva

Koronavirus za sad nije teže pogodio Albaniju koja ima 518 potvrđenih slučajeva sa 26 smrtnih ishoda, a samo mali dio populacije od 2,8 miliona stanovnika ulovljeno je kako krši pravila.

Policija je suspendirala oko 1.800 vozača, a oko 7.000 osoba kaženjeno.

Dronovi teški 900 grama pomažu i u kontroli policijskog sata koji u Albaniji traje od 17.30 do 5 ujutro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.