SVIJET

Američki vojnici s Kurdima nastavljaju borbu protiv ISIL-a na istoku Sirije

Sada imamo uglavnom istočno od Eufrata oko 500 pripadnika američkih snaga

General Mekenzi. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

23.11.2019

General Centralnog američke komande Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie) danas je rekao da će oko 500 američkih vojnika na istoku Sirije u idućim danima i sedmicama nastaviti s operacijama protiv "Islamske države".

Islamska država izgubila je gotovo svu teritoriju u Siriji, a američke snage prošli mjesec ubile su njihovog vođu Abu Bakr al-Bagdadija. No, tzv. islamska država i dalje se smatra prijetnjom.

Administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) šokirala je svoje saveznike kada je najavila da Vašington povlači sve svoje snage iz Sirije. Kasnije je objavljeno da će se u sjeveroistočnom dijelu zemlje zadržati preostale snage koje će se fokusirati na to da se ISIL spriječi u mogućem povratku i u potencijalnim napadima na naftna polja.  

- Sada imamo uglavnom istočno od Eufrata oko 500 pripadnika američkih snaga. Oni su smješteni na području istočno od Deir al Zora do Hasake, sjeveroistočno sve do krajnjeg sjeveroistoka Sirije - rekao je Mekenzi novinarima na marginama samita o sigurnosti koji se održava u Bahreinu.  

Istakao je da žele ostati tu i sarađivati sa svojim partnerima iz SDF-a (Sirijskim demokratskim snagama), nastavljajući operacije protiv ISIL-a duž doline Eufrata gdje se povremeno pojavljuju takvi ciljevi. 

Turska je započela, a zatim zaustavila ofenzivu protiv YPG-a, glavne sastavnice SDF-a kojeg podržavaju SAD i koji je pomogao SADda porazi "Islamsku državu", a kojega Turska smatra terorističkom skupinom povezanom s kurdskim militantima na turskom teritoriju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.