TURSKA

Erdoan: Dovedite mi ljude koji su brutalno ubili saudijskog novinara

Tužilaštvo u Istanbulu je u petak predalo ministarstvu pravosuđa imena osamnaestorice osumnjičenih za "sudjelovanje u tom planiranom ubistvu"

Erdoan: Planirano ubistvo

Index.hr

27.10.2018

Tursko tužilaštvo pokrenulo je postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubistvu novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Dva dana prije dolaska glavnog saudijskog državnog tužioca u Tursku, tužilaštvo u Istanbulu je u petak predalo ministarstvu pravosuđa imena osamnaestorice osumnjičenih za "sudjelovanje u tom planiranom ubistvu".

Ministarstvo pravosuđa je pak saopćilo da ih je proslijedilo ministarstvu vanjskih poslova kako bi se zahtjev za izručenje uputio Rijadu službenim putem.

Saudijske vlasti su 20. oktobra objavile da su uhapsile 18 osoba - 15 članova saudijske grupe osumnjičene za ubistvo novinara i tri zaposlenika konzulata - i da će im suditi.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u utorak pozvao da se osumnjičenicima sudi u Istanbulu, a ne u Saudijskoj Arabiji, premda su zločin počinili Saudijci u krugu saudijskog konzulata. 

- Zahtjev za izručenje je motiviran činjenicom da su Kašogija u Turskoj ubili saudijski državljani koji su s tom namjerom i doputovali u zemlju - rekao je visoki turski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Erdoan je nešto ranije bio najavio da će glavni saudijski tužitelj Saud bin Abdulah el Mudžab doputovati u  u Istanbul kako bi razgovarao o istrazi o ubistvu.

Ta informacija dolazi pošto je tužilac, oslanjajući se na podatke koje mu je pribavila Turska, u četvrtak prvi put rekao da je ubistvo bilo "planirano".

Erdoan je još rekao da turske vlasti posjeduju "i druge dokaze" u vezi s ubistvom koje su agenti Rijada počinili 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.