ISTRAGE

Turski ministar: Saudijci nam moraju odgovoriti na neka pitanja o novinaru

Zašto je uhapšeno 18 osoba u Saudijskoj Arabiji? Ko je to naredio? Gdje se nalazi tijelo Džemala Kašogija?

AFP

Index.hr

25.10.2018

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) danas je rekao da još postoje pitanja na koja Rijad mora odgovoriti u istrazi o ubistvu novinara Džemala Kašogija (Jamal Khashoggi), posebno u vezi s identitetom naručioca te mjesta gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

- Postoje pitanja na koja treba odgovoriti. Zašto je uhapšeno 18 osoba u Saudijskoj Arabiji? Ko je to naredio? Gdje se nalazi tijelo Džemala Kašogija? - izjavio je Čavušolu na konferenciji za novinare. 

Novinar Kašogi, koji je povremeno pisao za "Washington Post", otišao je 2. oktobra u konzulat svoje zemlje u Istanbulu zbog administrativnih formalnosti vezanih uz vjenčanje. Iz konzulata nije izašao. 

Rijad je do subote negirao bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo 59-godišnjem novinaru. U subotu je objavljeno da je Kašogi umro u konzulatu "za vrijeme tuče", dok Ankara tvrdi da se radi o "političkom ubistvu".

Čavušolu je danas ponovio da se radi o "unaprijed planiranom ubistvu".

Iako je Turska spremna sarađivati sa svim uključenim stranama, turski ministar je rekao da Ankara za sada ne planira tu aferu predati međunarodnom pravosuđu.

Ali, ako međunarodni sudovi preuzmu inicijativu, Turska će podijeliti informacije kojima raspolaže.

Mediji su u srijedu izvijestili da su turske obavještajne službe direktorici CIA-je, tokom njene posjete Turskoj, u utorak predale informacije sakupljene tokom istrage, posebno video i audiosnimke.

Čavušolu nije potvrdio tu informaciju, ali je rekao da će Turska podijeliti dokumente i dokaze koje je prikupila sa zemljama i institucijama koje ih budu tražile.

Policija je završila ispitivanja 38 radnika konzulata.

Prema državnoj televiziji TRT, turski istražitelji su uzeli uzorke vode iz bunara u vrtu konzulata, ali nisu dobili dozvolu od Saudijaca da pretraže bunar.

Također su uzeli uzorke iz kanalizacije i tražili plan kanalizacijske mreže konzulata, dodaje TRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.