REAKCIJE

Salman se konačno oglasio: Ubistvo Kašogija je zločin iz mržnje i neće narušiti odnose Saudijske Arabije i Turske

Rijad sarađuje s Ankarom da bi "pravda bila zadovoljena"

Arhiv

Vijesti.me

24.10.2018

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman (Mohamed) ocijenio je danas kao "zločin iz mržnje" ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u Turskoj i dodao da Rijad sarađuje s Ankarom da bi "pravda bila zadovoljena".

- Oni koji stoje iza tog zločina će morati da odgovaraju i na kraju će pravda biti zadovoljena - rekao je saudijski princ u prvoj izjavi od nestanka Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko predsjedništvo je ranije danas saopćilo da je saudijski prestolonasljednik razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) o zajedničkim naporima u rasvjetljavanju okolnosti ubistva novinara.

Zvaničnici su u telefonskom razgovoru, na zahtjev saudijskog prestolonasljednika, "spomenuli zajedničke napore u razjašnjavanju svih aspekata ubistva Kašogija i o mjerama koje treba poduzeti u tom kontekstu".

Erdoan je ranije danas rekao da je Turska riješena da ne dozvoli odgovornima za ubistvo Kašogija u Istanbulu da izbjegnu pravdu. Turska će "na transparentan način" objaviti svaki nov dokaz do kog dođe u istrazi ubistva Kašogija, rekao je on. 

- Riješeni smo da ne dozvolimo zataškavanje ubistva ni da odgovorni, od osobe koja je naredila do onih koji su izvršili, izbjegnu pravdu - naveo je turski predsjednik.

Kašogi, kritičar saudijske kraljevske porodice koji je živio u SAD, nestao je 2. oktobra pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, gdje je došao po dokumente za ženidbu. 

Rijad je u prvoj reakciji saopćio da je Kašogi (59) napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su prije toga prenijeli da je novinar mučen prije smrti.

Salman je također, u okviru Investicione konferencije u Rijadu poručio da odnosi s Turskom neće biti prekinuti

- Neki, koristeći ovaj tužni događaj žele unijeti razdor između Saudijske Arabije i Turske. Njima želim poručiti da neće uspjeti sve dok u Saudijskoj Arabiji postoji kralj Salman, princ Muhamed i u Turskoj predsjednik Erdoan - rekao je Salman. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.